Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Praha zorganizuje svátek evropského juda, Krpálka a spol. uvidí O2 arena

Nejlepší judisté starého kontinentu se představí v Česku. Praha bude totiž v roce 2020 hostit podruhé v historii mistrovství Evropy. Šampionát se uskuteční v libeňské O2 areně. Českému svazu přidělila pořadatelství Evropská unie juda.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šváb David

Mistrovství Evropy v roce 2020 bude pro judisty generálkou před olympijskými hrami v Tokiu, kde bude Lukáš Krpálek bojovat o druhou zlatou medaili po triumfu v Riu de Janeiro. V sobotu se stal v Tel Avivu potřetí v kariéře mistrem Evropy.

"Potvrzeno. Evropská unie juda vybrala pořadatele z několika kandidátů a máme pro vás dobrou zprávu. Mistrovství v roce 2020 zažijete na vlastní kůži v Praze," uvedl na sociálních sítích Český svaz juda, který v boji o pořadatelství porazil mimo jiné Srbsko a Rumunsko, odkud pochází první muž světového juda Marius Vizer.

Mistrovství Evropy se do české metropole vrátí po 29 letech. Český svaz juda dostal v březnu od vlády příslib finanční podpory ve výši 45,5 milionu korun na pořádání turnaje, což byla hlavní podmínka kandidatury. Zbylé náklady zajistí svaz z příjmů od národních federací účastnících se ME, partnerů a z vlastních zdrojů. Euro má stát celkem 66,5 milionu korun.

"Garance vlády byl klíčový krok, bez toho bychom se nemohli přihlásit. Jsem velmi šťastný a spokojený. Chtěl bych poděkovat ministerstvu (školství, mládeže a tělovýchovy, pozn. autora) a vládě, že se takhle postavily ke sportu," řekl předseda Českého svazu juda Jiří Dolejš.

Je nám líto, video expirovalo.
Praha uspořádá v roce 2020 ME v judu

"Realizace této významné sportovní události v Praze se určitě pozitivně promítne v návštěvnosti akce. Rovněž s ohledem na úspěchy našich reprezentantů v posledních letech předpokládáme velký zájem české sportovní veřejnosti a v neposlední řadě zvýšení popularity juda," řekl v březnu při udělení podpory ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Česko dosud hostilo evropský šampionát jen v roce 1991. Od té doby Praha pořádá Evropský pohár, v němž se každý rok střídá mužská a ženská kategorie. V příštím roce bude mistrovství Evropy v Minsku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články