Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po stolním tenisu a šermu také judo. Rusové a Bělorusové mohou na MS pod neutrální vlajkou

Ruští a běloruští judisté se mohou vrátit do soutěží a pod neutrální vlajkou se mohou zúčastnit už květnového mistrovství světa v Dauhá. Rozhodla o tom Mezinárodní judistická federace (IJF), která o tom informovala na webu.

Bělorusové a Rusové byli z mezinárodních soutěží vyloučeni po loňské invazi na Ukrajinu. Nedávno však Mezinárodní olympijský výbor kvůli letním olympijským hrám v Paříži 2024 doporučil jejich návrat.

Kromě juda už jejich znovuzapojení schválil stolní tenis nebo šerm. "Díky tomuto rozhodnutí budou mít všichni judisté spravedlivou šanci usilovat o naplnění svých olympijských snů," uvedla IJF v prohlášení.

Zdůraznila však, že všichni Rusové a Bělorusové včetně trenérů a členů realizačního týmu budou muset před schválením účasti projít přísnou kontrolou, kterou bude mít na starost nezávislá společnost.

Kontrolovat bude mimo jiné i sociální sítě především kvůli možné propagaci války na Ukrajině. "Výkonný výbor se bude zabývat žádostmi o účast jen těch osob, které tímto procesem projdou," oznámila IJF.

Na šampionát v Dauhá se chystá i osm českých judistů v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Lukášem Krpálkem. Mistrovství světa začne 7. května.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články