Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Petřikov skončil v Baku devátý, stopku mu vystavil Brazilec Cargnin

Dva soupeře přemohl, třetího už nikoli. Judista Pavel Petřikov obsadil na mistrovství světa v Baku dělené deváté místo v kategorii do 66 kilogramů. Po dvou výhrách se musel v osmifinále sklonit před juniorským světovým šampionem Danielem Cargninem z Brazílie. Do žebříčku a olympijské kvalifikace si tak připíše 320 bodů. 

Pavel Petřikov
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Když se řekne deváté místo na mistrovství světa, tak to zní dobře, ale teď jsem spíše zklamaný z toho osmifinále. To jsem úplně nezvládl, protože jsem dvakrát upadl na to samé. Nepoučil jsem se. To by se mi stávat nemělo," řekl Petřikov.

Dvaatřicetiletý judista z Hradce Králové byl loni na MS pátý, ale v nižší kategorii do 60 kilogramů. Do turnaje vstoupil ve 2. kole proti Bekturovi Rysmambetovovi z Kyrgyzstánu, který ještě nedávno zápasil ve vyšší váze do 73 kilogramů. Silově tak měl oproti českému judistovi navrch - i přesto byl však Petřikov aktivnější a nutil soupeře se převážně bránit. V prodloužení Kyrgyz náporu neodolal a upadl na wazari.

Výrazně lepší byl Petřikov i proti Srbovi Strahinjovi Bunčičovi, jenž byl vyšší a český reprezentant se těžko prosazoval přes jeho dlouhé paže. V prodloužení se mu to nicméně povedlo a hodil soupeře na ippon.

"Už jsem se s ním pral na soustředění v Maďarsku a moc mi nevyhovoval, protože má opravdu dlouhé paže. A když je naplno napne, tak mu dosáhnu tak po lokty. Ale v prodloužení jsem ho překvapil svou technikou," popisoval Petřikov.

Je nám líto, video expirovalo.
Judista Petřikov obsadil na MS v Baku deváté místo

V osmifinále však narazil, když si na něj vyšlápl mladý Brazilec Cargnin. Nejprve ho hodil na wazari, což sudí ocenil až dodatečně, a chvíli nato stejnou technikou i na ippon.

"S prvními dvěma zápasy mohu být spokojený, ale pak převzal iniciativu Brazilec a ukázal mi, jak se dělá protočená seoinaga," litoval Petřikov a dodal: "Prohra nemrzí, protože je to dobrý judista a má před sebou velkou kariéru, ale její způsob ano. Bylo to zbytečné a mrzí mě, že jsem se s ním nepopral déle. Byl v úchopu hodně silný. A nechápu, že jsem se nepoučil. To je hrubka na mém výkonu."

S výkonem svého syna byl spokojený stříbrný medailista z MS 1981 Pavel Petřikov starší, který je jeho trenérem. "Není to žádný propadák, zvlášť když šel poprvé mistrovství v jiné váhové kategorii. Rozhodně neudělal ostudu. Jen ten souboj s Brazilcem mohl vypadat jinak. Takhle to zastínilo jeho výkon z těch předchozích," hodnotil Petřikov starší.

Podle něj se na výkonu syna projevilo, že si proti Srbovi poranil rameno. "Když má bolístku, tak je citlivější. Bylo to na něm vidět. Vůbec nereagoval na soupeřovy nástupy. Byli jsme domluvení, že bude útočit, on naopak jen čekal," upozornil. "Ale v předchozích duelech ukázal zarputilost - vyhrál dva v prodloužení, kde dříve spíše prohrával," dodal.

Petřikovův přemožitel Cargnin nakonec obsadil pátou příčku. Titul obhájil Japonec Hifumi Abe, jenž za poslední tři roky prohrál jediný zápas na letošním Grand Prix v Záhřebu. Mezi ženami do 52 kg triumfovala jeho teprve osmnáctiletá sestra Uta Abeová, která vyhrála posledních 28 střetnutí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články