Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Petřikov narazil na pozdějšího šampiona a v Tokiu skončil ve 2. kole

Ve druhém kole se s mistrovstvím světa rozloučil Pavel Petřikov. Zkušený reprezentant ve váze do 66 kilogramů nejprve v Tokiu porazil na ipon indického soupeře Džaslína Singha Sainiho, ale ve druhém duelu byl nad jeho síly nasazený Japonec Džoširo Marujama. Japonský judista poté celý turnaj poprvé v kariéře ovládl.

Pavel Petřikov
zdroj: ČTK autor: Šváb David

S druhým mužem světového žebříčku Petřikov prohrával na wazari. Snahu o vyrovnání v závěru soupeř využil k rozhodujícímu chvatu, kterým ukončil účinkování třiatřicetiletého českého judisty na světových šampionátech. "V posledních vteřinách jsem zkoušel jít tělo na tělo, ale nevyšlo to," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Petřikov.

"Snažil jsem se plnit taktiku, ale bylo málo situací, kdy byl z mojí strany pod tlakem. Jeho obrana je na vysoké úrovni a nedokázal jsem ho ohrozit," konstatoval český reprezentant. "Sice jsem prohrál, ale bylo super, že poslední mistrovství pro mě bylo v hale, kde judo začalo. Takže se to pro mě nějakým způsobem uzavírá," prohlásil Petřikov.

Petřikov startoval na MS podesáté a dopředu avizoval, že je to jeho poslední světový šampionát. Jeho nejlepším výsledkem zůstalo páté místo z předloňského turnaje v Budapešti, kdy ještě soutěžil ve váze do 60 kg. Po přestupu do šestašedesátky byl loni v Baku devátý.

"Příští rok mistrovství (kvůli olympijským hrám) není, až za dva roky. A nedokážu si představit, že bych se v té době ještě pral," uvedl Petřikov. "Jsem hlavně rád, že jsem teď ty dva vrcholy zvládl i po zdravotní stránce se ctí," připomněl český judista.

Na šampionátu nastoupí ještě pět Čechů, největší medailové šance se přisuzují olympijskému vítězi Lukáši Krpálkovi v kategorii nad 100 kg. Ta je na programu v sobotu. Turnaj v kolébce juda je generálkou na olympijské hry, které se za rok uskuteční právě v hale Budókan.

Mistrovství světa v judu v Tokiu:

Muži:

Do 66 kg: 1. Marujama (Jap.), 2. Kim Lim-hwan (Korea), 3. Abe (Jap.) a Vieru (Mold.), ...Petřikov vyřazen ve 2. kole.

Ženy:

Do 52 kg: 1. Abeová (Jap.), 2. Kuzjutinová (Rus.), 3. Šišimeová (Jap.) a Kelmendiová (Kosovo).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články