Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Obrovsky cenná medaile, když vezmu, co všechno jí předcházelo, uznal Krpálek

Judista Lukáš Krpálek vybojoval minulý týden poprvé v kariéře světové stříbro, když ve finále kategorie do 100 kilogramů podlehl Armanu Adamjanovi. Krpálek dotáhl duel do prodloužení, ale pak dostal třetí napomenutí a prohrál. I tak pro něj má ale cenný kov obrovskou váhu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Lukáš Krpálek a Petr Lacina

"Když vezmu, co všechno té medaili předcházelo, je pro mě hodně cenná. I přesto, že finále nedopadlo dle představ. A navíc se povedlo vybojovat spoustu bodů do olympijské kvalifikace, o to je to cennější," říká dvojnásobný olympijský vítěz, který byl kousek od třetího světového titulu.

Krpálek se musel od druhého kola při zápasech obejít bez osobního trenéra Petra Laciny, který byl v prvním duelu suspendován. Porušil pravidlo, že smí dávat pokyny jen v pauzách.

"Má to obrovskou váhu, vidím to z tréninkového úhlu, kdy měl Lukáš v posledním roce velké výpadky. Co předvedl, je neskutečné a dokládá to, že je opravdovým šampionem a špičkovým judistou," tvrdí Lacina, jenž Krpálkovu cestu ke stříbru viděl jen na obrazovce. 

Krpálek po nemoci nenastupoval do šampionátu v optimální kondici a hned od začátku měl kvalitní soupeře. Postupně je ale udolával v nastaveném čase na zemi.

"V začátku toho dne to tělo úplně nefungovalo ideálně, Lukáš se rozjížděl v průběhu. První utkání bylo hodně na hraně, třetí trest, což by znamenalo vyřazení, visel hodně nízko. Snažil jsem se Lukáše hecovat. Bylo potřeba, aby více útočil," popisuje Lacina v rozhovoru pro ČT sport.

Krpálek takto dlouhou cestu do finále ještě nezažil, absolvoval šest zápasů. "Možná bylo nakonec i dobře, že tam Petr chyběl, i když v první chvíli z toho člověk nadšený nebyl," říká dvaatřicetiletý český reprezentant, jenž po návratu do nižší váhy vstupoval do turnaje ze 78. místa světového žebříčku.

Ve finále nestačil na Rusa Adamjana, který působil na turnaji jako nezávislý sportovec. "Snažil jsem se tam nechat zbytek toho, co ve mně zbylo. Nebylo toho moc. Byl to vyrovnaný zápas. Věřím tomu, že kdyby ten zápas byl dřív, ne až šestý, mohlo to třeba dopadnout jinak," přemýšlí Krpálek.

Nyní se bude připravovat na turnaj Masters, který se uskuteční od 4. do 6. srpna v Budapešti. "Před olympiádou si budeme muset vybrat, ve které váhové kategorii bych startoval. Pokud budeme mít splněny obě, pravděpodobně budu chtít startovat v té nižší, ale účast budu chtít mít pojištěnou i v těžké," ví Krpálek. Za stříbro dostal od svazu odměnu 875 000 korun.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články