Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

MS v Tokiu za odměnu. Čeští judisté cítí formu a servou se o důležité body v olympijské kvalifikaci

Japonsko a mistrovství světa. Za rok olympijské hry. Těžko si z pohledu judisty představit lákavější destinaci pro tak významné akce. Všichni ke kolébce tohoto sportu vzhlíží s respektem i úžasem. Už v neděli startuje v Tokiu světový šampionát a bude u toho i šest českých reprezentantů a jedna reprezentantka. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Finálové bloky začínají vždy v 11:55.

David Klammert v souboji
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

"Je to za odměnu, že tam můžeme být na takových turnajích. Moc se na to těším," řekl ve Sportovních zprávách David Klammert.

Reprezentant v kategorii do 90 kilogramů má spolu s Davidem Pulkrábkem a Lukášem Krpálkem největší šanci probojovat se na Hry do Tokia v příštím roce. Speciální místo – hala, kde prožilo judo olympijskou premiéru, hodně láká. "To by nás mohlo motivovat. Udělám pro to všechno, abych tam mohl za rok znovu být," dodal Klammert.

"Do Japonska jezdí celý svět. A musí se tam jezdit. Dnes už je to standardní záležitost. Na japonských univerzitách je vynikající sparing. Každý tréninkový zápas dá strašně moc," upozornil šéftrenér české reprezentace Petr Lacina.

Češi skvělých podmínek často využívají a v sobotu do Japonska odcestovali. Pobývají v lázeňském městě Beppu, kde v květnu už jedno soustředění absolvovali.

Japonsko je pro judisty nekonečnou studnicí zkušeností. "Začíná to od trenérů. Dokonalá technika se předává dál. Mají tam perfektní systém středních škol a univerzit, kde probíhá jeden z nejtěžších tréninkových procesů na světě," vysvětlil Lacina.

Tréninkové kempy v Japonsku nejsou ničím neobvyklým, učí se obě strany. "I oni potřebují okoukat náš styl. Evropani jsou trošku silovější a oni to potřebují načíst," dodal Klammert.

Češi nejsou na nadcházejícím šampionátu rozhodně bez šancí. Hodně se tradičně čeká od olympijského vítěze Krpálka, který se cítí mnohem lépe než před Evropskými hrami, kde se mu nedařilo a skončil pátý. Pavel Petřikov počítá s tím, že desáté mistrovství světa bude jeho poslední. Debut na seniorském světovém šampionátu naopak čeká dvacetiletou Markétu Paulusovou. V nominaci jsou ještě David Pulkrábek, Jakub Ječmínek, Klammert a Jiří Petr.

Ambice? Vycházejí z povedených tréninků. "Jsme na tom docela dobře. Doufám, že se to v Tokiu potvrdí. Všichni absolvovali téměř kompletní přípravu. Nebyly tam žádné výraznější zdravotní výpadky," uvedl Lacina.

"Je mi skvěle, příprava byla velmi náročná, ale cítím na sobě, že forma stoupá a že by to mohlo dojít. Trenéři udělali v přípravě výbornou práci," dodal Klammert.

Konkrétní cíle zůstávají realistické. Spokojený bude Lacina i se sedmými místy: "O medailích neradi mluvíme. Půjdeme se prostě servat."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články