Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Mistrovství Evropy v judu začíná v Praze. Krpálek chce medaili, Petřikov se loučí

Olympijský šampion Lukáš Krpálek, loučící se Pavel Petřikov i české naděje čerstvě ověnčené medailemi z mládežnických šampionátů. Všichni budou usilovat o co nejlepší umístění na mistrovství Evropy, které startuje v Praze. O kontinentální tituly se budou judisté prát do soboty v O2 areně, kam kvůli opatřením proti koronaviru nesmí diváci. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Lukáš Krpálek se raduje z vítězství
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

Mistrovství Evropy muselo být z původního květnového termínu opakovaně odloženo a uskuteční se za přísných hygienických opatření jako veškeré sportovní akce v této době.

Judisté si režim "bubliny" vyzkoušeli po restartu sezony na Grand Slamu v Budapešti i na ME juniorů a do 23 let. Pražský šampionát bude další organizační prověrkou v nové realitě. "Očekávám, že získáme další zkušenosti s tím, jak jsme schopni připravit závody v takto těžké době," řekl prezident Evropské unie juda Sergej Solovejčik.

Čeští reprezentanti budou spoléhat na kvalitní letní přípravu. "Podařil se nám udělat velký a dobrý objem. Ve spolupráci s polskými a slovenskými judisty se uskutečnila řada kempů," upozornil reprezentační trenér Petr Lacina.

Na podzim se řada závodníků včetně Krpálka nakazila koronavirem, ale závěrečnou přípravu v Turecku už absolvovali všichni. "Bylo to na vyladění dobré místo. Byl to dobrý trénink, i když ne tak početný sparring," doplnil Lacina.

Krpálek bude jediným nasazeným Čechem

Nasazený bude jen úřadující mistr světa a trojnásobný evropský šampion Krpálek. Ostatní Češi budou muset k postupu do finálového bloku zaskočit favorita. "Věřím, že někdo další proklouzne do boje o medaile. Důležité bude každé utkání. Evropa jako kontinent je obecně nejsilnější. Tam není žádné ředidlo, ale jsme doma a závodníci jsou slušně připravení," zakončil Lacina.

Dobrou formu naznačily v posledních týdnech mimo jiné úspěchy mladých nadějí na evropských šampionátech – zlatá juniorka Renata Zachová a bronzová judistka do 23 let Věra Zemanová. Čtrnácté a poslední ME absolvuje čtyřiatřicetiletý Petřikov.

Největší hvězdou bude ovšem Krpálek. "Očekávání bude ode mě obrovské. Každý bude čekat medaili nebo i titul, ale já musím jít od zápasu k zápasu, tohle si nepřipouštět. Může přijít chyba, můžu prohrát. Moc by mě mrzelo, kdyby to bylo na domácím šampionátu, ale to si nesmím připouštět. Musím si jít pro vítězství," zhodnotil své šance.

Vyřazovací boje začnou každý den v 10:00 a finálové bloky se uskuteční od 16:00 do 18:30. Startovat bude dvanáct českých judistů (devět mužů a tři ženy).

Program české reprezentace na ME v judu:

Čtvrtek 19. listopadu:
do 57 kg: Věra Zemanová
do 60 kg: David Pulkrábek, do 66 kg: Pavel Petřikov.

Pátek 20. listopadu:
do 63 kg: Renata Zachová
do 73 kg: Jakub Ječmínek, Daniel Pochop
do 81 kg: Adam Kopecký, Jaromír Musil.

Sobota 21. listopadu:
do 78 kg: Alice Matějčková
do 90 kg: David Klammert, Jiří Petr
nad 100 kg: Lukáš Krpálek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články