Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Medailový adept Krpálek, debutantka Paulusová i loučící se Petřikov. Češi se chystají na MS v judu

Na světovém šampionátu judistů v Japonsku bude Českou republiku reprezentovat na konci srpna šest mužů a jedna žena. Nejvyšší ambice bude mít tradičně Lukáš Krpálek. Zatímco dvacetiletá Markéta Paulusová prožije debut, Pavel Petřikov počítá s tím, že desáté mistrovství světa bude jeho posledním. Šéftrenér Petr Lacina věří, že jeho svěřenci jsou dobře připraveni. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Šampionát se uskuteční v hale Budókan, která hostila olympijské hry v roce 1964 a bude dějištěm olympijského turnaje i za rok. V předolympijském roce je možné na světovém šampionátu získat velký příděl bodů do olympijského žebříčku. Také proto je o něj mimořádný zájem.

"Mistrovství světa v kolébce juda pro nás bude velkým svátkem a taky velkou výzvou a jsme náležitě nažhaveni. Bude to velké i co do počtu, protože je přihlášeno 880 závodníků ze 150 zemí. Reálně to vidím něco málo přes 800 závodníků. To dokládá ohromnou popularitu juda a jeho velký rozvoj," řekl Lacina.

Sváteční šampionát na výjimečném místě

Český tým do Japonska odcestuje v sobotu 17. srpna. Před šampionátem, který začne 25. srpna, stráví pět dní v lázeňském městě Beppu. "Už jsme tam absolvovali jedno soustředění letos v květnu a hrozně se nám to líbilo. Japonci se o nás hezky starali a dokonce se podíleli na pobytových nákladech. Mají Českou republiku hezky zapsanou, pamatují si Věru Čáslavskou a do toho zlatý muž z Ria, to byla dobrá kombinace," uvedl Lacina.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek před MS: Medaile by byla suprová

Věří, že na závěrečném kempu ještě vzroste sebevědomí jeho svěřenci a největší hvězdě české reprezentace Krpálkovi. "Hodně si od toho posledního týdne v Japonsku slibuju. Lukáš vždycky ty Japončíky hrozně masakruje a to mu dělá hrozně dobře," vykládal kouč.

Krpálek se cítí mnohem lépe než před Evropskými hrami, kde se mu nedařilo a skončil pátý. "Tam to bylo špatné od začátku turnaje. Pral jsem se fakt špatně. Vyhrál jsem jen na zemi. Když jsem se měl prát v postoji, tak to bylo špatné podání. S tím se medaile udělat nedala," vzpomínal.

Na turnaji Grand Prix v Montrealu si pak zvedl sebevědomí mimo jiné díky vyrovnanému zápasu s hvězdou nejtěžší váhové kategorie Francouzem Teddym Rinerem. "Tam se mi pralo úplně jinak, v každém zápase jsem cítil hroznou sílu. Loni jsem na mistrovství světa skončil na pátém místě. Teď určitě odjíždím s tím, že bych do toho pátého místa chtěl být znovu. Doufám, že se to povede, že se třeba povede i něco víc, nějaká ta medaile," doplnil.

Jedno velké sbohem

Třiatřicetiletý Petřikov plánuje loučení s MS. "S hodně velkou pravděpodobností je to poslední mistrovství světa. Příští rok mistrovství světa není, protože jsou olympijské hry. Potom je to opravdu daleko, bude mi 35 a neplánuju tu kariéru prodlužovat," řekl zkušený judista v kategorii do 66 kilogramů, kterému závěr přípravy zkomplikovalo lehké zranění kolena. Už ale znovu naskočil do tréninkových zápasů.

Vedle Krpálka, Petřikova a debutantky Paulusové v kategorii nad 78 kilogramů jsou v nominaci ještě David Pulkrábek (do 60 kg), Jakub Ječmínek (do 73 kg), David Klammert a Jiří Petr (oba do 90 kg).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články