Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Krpálek zasadil strom, shodil a zesílil. Cílí na dvakrát odložený šampionát

Kryptomerie japonská - ideální strom pro judistu Lukáše Krpálka. Úřadující mistr světa zasadil tuto vznešenou dřevinu v botanické zahradě v Praze - Troji, a zapojil se tak do projektu Kořeny osobností. Při té příležitosti zhodnotil svou přípravu v době celostátní karantény. Zesílil, i když shodil pár kilogramů. Domácí sparingpartneři mu zatím pro trénink stačí, ale těší se, až zase vyjede na kempy a turnaje do zahraničí. Přípravu bude směřovat k listopadovému mistrovství Evropy v Praze.

Lukáš Krpálek sází kryptomerii japonskou
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Japonsko je jako kolébka juda Krpálkovi velmi blízké. Ve stylu této asijské země částečně pojal i zahradu u svého domu, kde vysázel spoustu ovocných i okrasných stromů. "Už není místo, kde je sázet, takže už to pro mě skončilo. Takže jsem rád, že jsem mohl přijít k téhle příležitosti a zasadit tady ten strom. Hlavně jsem rád, že jsem mohl být mezi všemi těmi osobnostmi, které tady strom zasadily. Pro mě je to velká čest," řekl pak Krpálek novinářům.

Do projektu Kořeny osobností se už zapojilo 105 významných lidí včetně dvaceti sportovců. Mezi nimi jsou například Věra Čáslavská, Dana a Emil Zátopkovi, Josef Masopust, Pavel Nedvěd, Petr Čech, Jan Železný, Barbora Špotáková, Josef Váňa nebo Ester Ledecká.

Kryptomerie japonská...

... je stálezelený jehličnan dorůstající výšky až 70 metrů a dožívající se několika stovek let. V Japonsku tvoří velké hospodářské lesy, ale je i součástí výsadeb u tamních klášterů.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek je další osobností, která má strom v botanické zahradě

Kila dolů, větší síla

Když vláda uzavřela sportoviště, Krpálek si převezl některé pomůcky z posilovny domů. "Snažil jsem se posilovat doma. Doufám, že ta síla trošičku nahoru šla, a teď to protavit v to, aby to bylo znát na žíněnce a aby přicházely medaile. Bylo by to super," řekl dnes novinářům.

Úřadující mistr světa v nejtěžší váhové kategorii něco shodil. "Kila šla trošičku dolů, jsem na nějakých 112, 113. Ale já si myslím, že je to optimální," prozradil.

Před měsícem se judisté mohli stejně jako ostatní sportovci vrátit do hal a Krpálek byl nadšený. "Musím říct, že to jsem si hrozně užil, když jsem přišel na žíněnku a mohl jsem se zase začít prát. Byl jsem plnej síly a chuti se jít poprat. Ten první týden jsem si hrozně užil a užívám si to doteď," radoval se.

Zatím se musí spokojit s domácími sparingpartnery, kterých má dost. "Není to úplně na přípravu směrem k olympiádě, ale na takové to udržování je to určitě dostačující. Mám tady nějakých osm, devět, možná deset kluků, kteří jsou schopni se se mnou prát. Když se s nimi peru tak, že si nedávám pauzu, tak ty síly jsou i docela vyrovnané. Takže určitě i tady se dá udělat dobrý trénink," uvedl.

Domácí šampionát největší motivací

Rád by zase začal jezdit do zahraničí, aby se připravoval směrem k ME. To by měla pražská O2 arena hostit od 8. do 10. listopadu. Šampionát měl být původně o prvním květnovém víkendu, ale kvůli koronaviru ho pořadatelé odložili na červen. I tento termín se ukázal jako nereálný, tak našli další šanci na podzim.

"Doufám, že ta Evropa proběhne. Je to pro mě taková jediná motivace v tomhle roce. Hrozně jsem si vždycky přál mít tu Evropu u nás, takže by mě hrozně mrzelo, kdyby byla zrušená," dodal Krpálek, který má být největším lákadlem pro domácí fanoušky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články