Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krpálek pokořil bolest i soupeře a říká: Této medaile si hodně cením

Chu-che-chao-tche - Ačkoli má na kontě celou řadu trofejí, zlatou medaili z Grand Prix v Číně si judista Lukáš Krpálek obzvlášť považuje. Vybojoval ji totiž i přes velkou únavu a bolesti zad, kvůli kterým zvažoval, že se v průběhu turnaje vzdá. Přesto dokázal semifinále i finále otočit a zaznamenal další triumf po přestupu do nejtěžší váhové kategorie.

Lukáš Krpálek po vítězství na GP v Číně
zdroj: ČTK autor: Šváb David

"Každá medaile v této kategorii je vydřená. Jsem rád, že to vyšlo. Jsme v náročném období, kdy jezdíme po kempech a máme nejnáročnější přípravu. O to víc si cením této medaile," řekl Krpálek. "Měl jsem tu těžké zápasy a nebyl jsem na tom úplně dobře. Ne, že bych v medaili nevěřil, ale věděl jsem, že to bude hrozně těžké," dodal.

V semifinále s Rusem Andrejem Volkovem i ve finále s Dúrenbajarem Ulzíbajarem z Mongolska prohrával na wazari, ale dokázal souboje otočit a vyhrát na držení.

"Stejně jako v semifinále mě i ve finále hrozně naštvalo, že jsem tam udělal hloupou chybu. Hnal jsem se do chvatu a chtěl ho zalomit. Záda to ale nedovolila, trošku jsem polevil a on mě z toho otočil. Ale to mě naštvalo a chtěl jsem to obrátit. Dal jsem do toho maximum. Povedl se mi chvat sumi-gaeši a následně držení, takže super," radoval se.

Těší ho, že i po půl roce od přestupu do nejtěžší váhové kategorie mu vychází jeho největší zbraň, boj na zemi a držení soupeře. "Je super, že newaza mi pořád funguje, že mě ještě tolik neznají. Takhle dobře to asi pořád nepůjde. Ale chci toho využít, dokud to jde," pokračoval olympijský vítěz z Ria.

I proto stále rozšiřuje svůj rejstřík chvatů a jeden z nich, tomoe-nage, úspěšně aplikoval i v Číně ve čtvrtfinále proti Korejci Kim Sung-minovi. "Každý vyhraný zápas potěší, ale měl jsem radost, když se mi proti němu povedla technika, kterou zas tak dlouho netrénuji," uvedl šestadvacetiletý judista.

Česká reprezentace nyní zůstane v Chu-che-chao-tche další tři dny a bude zde trénovat na kempu. "Mělo by to být se stejnými protivníky, plus dalšími judisty z Číny. Uvidíme, jak to bude vypadat. Pak se přesuneme do Japonska, kde nás čekají určitě kvalitní tréninky. To je naše hlavní část přípravy na mistrovství světa," zakončil Krpálek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články