Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Krpálek na MS ničil jednoho soupeře za druhým, až ve finále narazil. Bere stříbro

Lukáš Krpálek získal stříbrnou medaili na mistrovství světa. V katarském Dauhá až ve finále podlehl ruskému soupeři Armanu Adamjanovi. V nastavení dostal dvojnásobný olympijský vítěz svůj třetí trest, což rozhodlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek vybojoval na MS stříbro

Ani mistr Evropy z roku 2019 Adamjan, který na cestě do finále porazil i světovou jedničku Ilju Sulamanidzeho z Gruzie, proti Krpálkovi nedokázal bodovat. Taktická bitva dospěla po čtyřech minutách do "zlatého skóre", do něhož dvaatřicetiletý Čech vstupoval se dvěma tresty. K rozhodujícímu útoku se nedostal a naopak dostal po 58 sekundách další trest. Poprvé v kariéře tak ve finále seniorského MS neuspěl.

Krpálek ve staronové kategorii do 100 kilogramů startoval na MS po osmi letech. Závěrečnou přípravu na šampionát v katarském Dauhá mu zkomplikovala nemoc, kterou musel léčit antibiotiky.

K titulům z let 2014 a 2019, které získal ve dvou různých hmotnostních kategoriích, a dvěma bronzovým medailím ze stovky přidal tentokrát druhé místo. Díky tomu si výrazně polepší v olympijském žebříčku, kde měl po návratu do nižší kategorie jen málo bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Lukáš Krpálek a Petr Lacina

Krpálek první tři duely vyhrál v prodloužení, pak přišel boj

V prvním kole jej čekal dvaadvacetiletý Gennaro Pirelli, který loni v prosinci vyhrál Grand Slam v Tokiu. Nepředstavoval na úvod příjemný los. Dvaatřicetiletý český reprezentant měl po minutě a půl už dvě varování, takže byl na hraně třetího trestu, který by pro něj znamenal konec zápasu. Za čtyři minuty duelu ani jeden z judistů nedokázal bodovat, i když se Krpálek snažil prosazovat v oblíbeném boji na zemi. Uspěl až v nastaveném čase. 

Druhé kolo proti sedmadvacetiletému Leonardu Goncalvesovi, který se v této sezoně blýskl bronzem na únorovém Grand Slamu v Tel Avivu, mělo podobný průběh. Krpálek znovu nasbíral dvě varování, i když tentokrát výrazně později, a bez bodované techniky dospěl duel do prodloužení. Tam opět Krpálek zaútočil, znehybnil soupeře a tentokrát na začátku druhé minuty dokončil držení.

Následně narazil na jednadvacetiletého Zsombora Véga, který ve druhém kole překvapivě vyřadil světovou dvojku Michaela Korrela z Nizozemska. Maďarský judista vzdoroval i české hvězdě. Čtyři minuty nenechal Krpálka bodovat, ale sám se rovněž neprosadil. Tentokrát měli na začátku "zlatého skóre" oba soupeři po jednom varování. Dvojnásobný mistr světa Krpálek se znovu prosadil svou silnou zbraní, v tomto souboji jeho držení na zemi skončilo po 61 sekundách prodloužení.

Ve čtvrtfinále Krpálek bojoval se Šarchanem, který mu z cesty překvapivě odstranil šestinásobného medailistu z MS Varlama Lipartelianiho z Gruzie. V duelu se třiadvacetiletým Kazachem zkušený Čech zaútočil hned na začátku, udržel ho na zemi a záhy mohl hlasitě oslavit vítězství. 

Počtvrté z pěti duelů na cestě do finále musel poté dvaatřicetiletý český reprezentant bojovat v nastaveném čase. Kocojev se na rozdíl od jeho předchozích soupeřů nenechal udolat v boji na zemi. Po minutě prodloužení zaútočil a hodil Krpálka, ale chvat dokončoval až ve chvíli, kdy měl hlavu na tatami, což je zakázané. Proto získal ipon Krpálek.

Sám z toho byl v první chvíli rozpačitý. "Já s tímhle pravidlem absolutně nesouhlasím, nelíbí se mi. Ovlivnilo spoustu zápasů nejen při tomhle šampionátu. Člověk je rád, že se dostal do finále, ale radši by se dostal tak, že soupeře hodí a vyhraje," řekl.

Celý den nenechal Krpálek soupeře bodovat. Neprosadil se ani mistr Evropy z roku 2019 Adamjan, který na cestě do finále porazil i světovou jedničku Ilju Sulamanidzeho z Gruzie. Taktická bitva dospěla po čtyřech minutách do "zlatého skóre", do něhož dvaatřicetiletý Čech vstupoval se dvěma tresty. K rozhodujícímu útoku se nedostal a naopak dostal po 58 sekundách další trest a předstíraný útok.

Poprvé v kariéře tak ve finále seniorského MS neuspěl. Při snaze o aktivitu narážel na soupeřovu sílu. "Třetí trest mě mrzel, ale chápal jsem, že to ode mě byly špatné útoky. Prosadit se přes tu obrovskou sílu bylo hrozně těžké. Radši bych prohrál, kdyby mě hodil," posteskl si.

Vzhledem k okolnostem byl ale i se stříbrem nadmíru spokojený. "Připsal jsem si spoustu bodů do olympijské kvalifikace. Právě proto jsem to chtěl absolvovat, i když jsem dva dny zpět dobral antibiotika. Po třetím zápase jsem myslel, že je to můj poslední, měl jsem černo před očima. Celý den jsem se klepal. Jsem rád že přes to všechno, co bylo, se podařilo vybojovat takhle krásnou medaili," dodal Krpálek. Z let 2014 a 2019 má tituly ze dvou různých hmotnostních kategorií a ve stovce ještě získal dva bronzy.

Hned v prvním zápase skončilo účinkování druhého českého reprezentanta v této kategorii Martina Bezděka. Ve druhém kole byl nad jeho síly Kolumbijec Francisco Balanta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články