Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Koronavirus Krpálkovi opět změnil plány, ale cíle zůstávají: Z ME i OH chci medaili

Ani letos mu zatím plány úplně nevychází. Odlet na oblíbenou část přípravy do Japonska musel judista Lukáš Krpálek kvůli koronaviru zrušit a na formě pro zbytek sezony pracuje a bude pracovat doma a v Evropě. Cíle české hvězdy však ani tyto komplikace nijak nemění. Rád by získal cenný kov z mistrovství Evropy a hlavně z olympijských her. Ve hře je navíc i světový šampionát.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Na loňský rok rozhodně s láskou vzpomínat nebude. Lukáš Krpálek se těšil na domácí evropský šampionát před plnými tribunami, jenže kvůli koronaviru, který sám prodělal, měl výrazně ovlivněnou přípravu, šampionát se konal v jiném termínu, bez fanoušků a ještě obsadil až páté místo. 

Do roku 2021 tak hvězda, která se stala potřinácté českým judistou roku, vzhlíží s elánem a nadějí, že letošek bude o poznání úspěšnější. "Doufám, že rok 2020 pro mě bude motivací směrem k olympiádě, a věřím, že turnaje, které mají být, proběhnou normálně. Po mistrovství Evropy jsem prošel silovou přípravou, která mi nyní skončila. Pomalu se začínám rozepírat a jdu do rychlosti," popsal Krpálek, jenž na poslední olympiádě získal zlato v kategorii do 100 kg. V Tokiu se bude snažit získat nejcennější kov o váhu výš.

Je nám líto, video expirovalo.
Krpálek o přípravě a plánech na rok 2021

Příprava ale v Krpálkově případě ani letos zatím nejde podle plánu. Začátek roku měl trávit v Japonsku, které je jeho oblíbenou destinací a dostává se tam do ideální formy i pohody. Jenže v zemi vycházejícího slunce, kde se v létě budou snad konat odložené olympijské hry v Tokiu, se opět zhoršila situace s covidem a na řadu musela přijít náhradní příprava.

"Od roku 2007 jezdím do Japonska pravidelně. Dvakrát, třikrát a někdy až čtyřikrát ročně. Tamní příprava je pro mě nejlepší. V tréninku tam nechám nejvíc. Je to dané i tím, že Japonci jsou techničtí a každý trénink a zápas je vyčerpávající. Pro mě je hodně důležité, když do mě soupeř nastupuje a snaží se mě hodit. Za zápas je tolik útoků, že si buduji obranu. Musím doufat, že do olympiády ještě jednou proběhne," doufá o cestě do Japonska Krpálek.

Nyní ho ale čeká trénink v Česku a v okolních zemích. Na konci ledna pocestuje do Rakouska, následně stráví týden v Maďarsku a vše završí v Nymburku. Už ale nepůjde jen o silový dril, ale více se zaměří na zápasení na žíněnce.

"Silová příprava byla důležitá. Co jsem přišel do kontaktu s judisty nad 100 kg, silově strádám. Teď to ale musím přetavit do judistické síly, což získám na žíněnce. Jedna věc je totiž normální síla v posilovně, druhá pak síla v kimonu. Od neděle nám začíná soustředění v Praze, kde budeme všichni Češi spolu. Bude to rozepírající trénink před zahraniční přípravou," řekl.

Kvůli co nejlepší přípravě Krpálek vynechal i Turnaj mistrů v Dauhá, kde se sjela světová elita a českým barvám se zde vůbec nedařilo, když hned na úvod vypadli Davidové Pulkrábek a Klammert.

"Po posledním mistrovství Evropy jsme se s trenérem domluvili na silové přípravě, z které budu čerpat celý rok. Úsek byl velmi důležitý a nebylo by dobré jet na Masters nerozepraný bez judistické přípravy. Proto jsme účast zrušili. Rozepírat se před ME, které bude v Lisabonu v Portugalsku. Uvidíme dále, co bude na plánu," vysvětlil Krpálek.

Právě dubnové mistrovství Evropy v Lisabonu bude prvním výrazným turnajem v letošním Krpálkově programu. V judistickém programu pak následuje červnové mistrovství světa a vše vyvrcholí červencovou olympiádou. Česká jednička ale nejspíš vše nestihne, jelikož primárním cílem jsou Hry v Tokiu.

"Je to extrémně těžký rok. Mistrovství světa je měsíc před olympiádou, což nevím, zda budu startovat. Olympiáda je pro mě důležitější než šampionát. Za sebe nyní můžu říct, že pojedu na ME a snad na olympiádu. Budu se snažit vybojovat medaili a budeme doufat, že zejména na OH se to povede," doufá hvězdný judista.

Při sledování Masters si tak nyní nakoukává potenciální soupeře a některé výkony ho zaujaly, včetně obávaného Teddyho Rinera. "Velmi mě překvapil, s jakou formou přijel a s jakým přehledem to čistí. Skvělých soupeřů ale bude spousta. Já však udědlám maximum, abych je všechny porazil," dodal odhodlaně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články