Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klammert si na MS chce zajistit místenku do Paříže, Krpálek medaili

Vedle dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka a novopečené mistryně Evropy Renaty Zachové se na světovém šampionátu v judu, které začně v neděli v Abú Dhabí, představí i stříbrný muž Grand Slamu v Dušanbe David Klammert a mladý talent Adam Kopecký. A zatímco Krpálek touží po medaili, Klammert zejména po bodech zajišťujících jeho druhou účast pod pěti kruhy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Klammert před MS: Důležitý bude každý zápas, jde o body do Paříže

Třicetiletý rodák z Kroměříže si svoji olympijskou premiéru odbyl v Tokiu, kde však vypadl hned v prvním kole. "Splnil jsem si sen, byl to skvělý pocit startovat pod pěti kruhy, zvlášť po takové dlouhé cestě. Ale mrzelo mě, že jsem se neukázal v lepším světle. Proto jsem si dal za cíl dostat se do Paříže a dojít dál. Prvně ale musím splnit kvalifikaci," přiznal Klammert.

Projít sítem s cílovou destinací v Paříži však podle judisty v kategorii do 90 kilogramů není tak jednoduché. "Je tam hodně proměnných. Právě na mistrovství světa jde získat hodně bodů. Každý zápas je důležitý, ale věřím, že svými výsledky jsem dokázal, že na to mám," řekl.

Klammert na začátku května šokoval svým kariérním výsledkem, když na Grand Slamu v Dušanbe porazil i bývalého mistra světa a Evropy Nemanju Majdova ze Srbska. Na závodech tak nestačil pouze až v samotném finále na Rusa Mansura Lorsanova.

"Byl jsem pod tlakem, protože všichni už pociťujeme, že se kvalifikace chýlí ke konci. Za námi je rok a tři čtvrtě tvrdé práce a pozice před Dušanbe nebyla úplně ideální. Ale zvládl jsem to a byl to pro mě životní výsledek ve správný čas, kdy jsem to potřeboval. Dodalo mi to sebevědomí. Ukázal jsem, že jsem konkurenceschopný a doufám, že to ukážu i na mistrovství světa," dodal.

Na něm se Klammert představí již po deváté. A postup na jeho druhou olympiádu by mu mohly zajistit i evropské kvóty. Na ty se však spoléhat nechce. V Tokiu se radoval ze zlata svého reprezentačního kamaráda Lukáše Krpálka z první řady a podobný scénář si vysnívá i nyní.

"Bylo to něco neuvěřitelného. Zážitky mi nikdo nevezme. Za tu dřinu, vzestupy i pády to stojí. Doufám, že se dostanu i do Paříže a oba dva se tam ukážeme a znovu zažiju skvělý Lukášův i snad svůj výsledek," prozradil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krpálek před MS: Recept se našel už dřív, motivaci mám

Právě dvojnásobný mistr světa Krpálek v březnu vyhrál turnaj Grand Prix v Linci. Na mistrovství Evropy sice nestartoval, před světovým šampionátem však absolvoval vydařený kemp v Japonsku. Mistrovství světa bude jeho poslední turnaj před olympiádou, kde bude obhajovat zlato z Tokia.

"Pojedu tam podat maximální výkon a pokud možno vybojovat slušný výsledek. Beru to jako přípravný start k olympijským hrám. Příprava nebyla čistě na tento šampionát, je směřovaná hlavně k olympiádě. Ale neříkám, že tam nejedu bojovat o medaili a nebudu si chtít medaili odvézt," řekl.

Nominace Česka na MS v judu:

Muži: Adam Kopecký (do 81 kg), David Klammert (do 90 kg), Lukáš Krpálek (nad 100 kg).

Ženy: Renata Zachová (do 63 kg).

První česká mistryně Evropy v judu Zachová bude usilovat o další úspěch v kategorii do 63 kg. "Ambice máme na sedmé místo, lepší umístění by bylo vynikající. Tato kategorie je extrémně vyrovnaná a jen v Evropě se ve světové špičce pohybuje minimálně patnáct judistek," uvedl její trenér Jiří Štěpán.

Závěrečnou přípravu na šampionát Zachové narušila viróza. "Už je to všechno v pohodě. Trochu mě ještě trápí rýma, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout," ujistila třiadvacetiletá judistka.

Teoretickou naději na účast v Paříži drží také Adam Kopecký, jenž by ale musel v kategorii do 81 kg na MS zazářit. Kopecký a Zachová se budou v Abú Dhabí prát v úterý. Ve středu je na programu Klammertova soutěž do 90 kg a ve čtvrtek půjde do akce Krpálek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články