Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Judo pokračuje v Tel Avivu. Češky vypadly, Krpálka čeká sobotní start

Tradiční zastávkou v izraelském Tel Avivu pokračuje světová série judistických turnajů kategorie Masters. Věra Zemanová podlehla Polce Julii Kowalczykové, Renata Zachová nestačila na olympijskou vítězku Tinu Trstenjakovou. V sobotu do programu závodů zasáhne Lukáš Krpálek. Přímý přenos dalšího programu sledujte v sobotu od 16:00 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Renata Zachová v bílém
zdroj: ijf autor: ijf

Renata Zachová vyhrála v Tel Avivu jeden zápas. Juniorská mistryně Evropy v kategorii do 63 kilogramů nejprve vrátila Dánce Laerke Olsenové porážku z listopadového mistrovství Evropy v Praze, pak ale nestačila na olympijskou vítězku Tinu Trstenjakovou ze Slovinska.

Dvacetiletá Zachová udolala Olsenovou, juniorskou vicemistryni světa z roku 2018, v prodloužení. Po 54 sekundách zlatého skóre získala úspěšným chvatem ipon. Do nastaveného času dotáhla i souboj s třicetiletou zlatou medailistkou z Ria 2016 Trstenjakovou, ale sekundu před vypršením první minuty prodloužení dostala třetí napomenutí za pasivitu a s turnajem se rozloučila.

Již ve čtvrtek skončila ve druhém kole Věra Zemanová v sedmapadesátce. Brazilku Ketelyn Nascimentovou ve zlatém skóre udolala až po sedmi minutách a 45 vteřinách, následně však česká judistka nestačila na Polku Julii Kowalczykovou.

V Tel Avivu bude z českých reprezentantů ještě zápasit olympijský vítěz Lukáš Krpálek, jehož kategorie nad 100 kilogramů je na programu v sobotu. "Lukáš už touží po startu, je třeba se prát," poznamenal v tiskové zprávě reprezentační šéftrenér Petr Lacina.

Krpálek před vstupem do olympijské sezony absolvoval více než týdenní soustředění v maďarské Tatě. Bude nasazenou jedničkou v pavouku, kde budou čtyři judisté z první světové desítky včetně mistra světa Gruzínce Gurama Tušišviliho.

Je nám líto, video expirovalo.
Judistka Zachová vyhrála jeden zápas na Grand Slamu v Tel Avivu

Při prvním startu po útěku z Íránu skončil Mollají druhý

Bývalý mistr světa v judu Sajíd Mollají absolvoval v Tel Avivu první start po předloňském útěku z Íránu. Devětadvacetiletý šampion, který začal reprezentovat Mongolsko, se probojoval až do finále váhové kategorie do 81 kg. V něm nestačil na Uzbeka Šarofiddina Boltabojeva.

Mollají v srpnu 2019 odmítl na mistrovství světa v Tokiu uposlechnout příkaz vedení íránské výpravy, aby odstoupil ze soutěže a vyhnul se tím souboji s izraelským soupeřem Sagim Mukim.

Íránci, kteří stát Izrael neuznávají, čelili v minulosti opakovaně kritice za to, že jejich reprezentanti odmítli soupeřit s Izraelci. Proto chtěli, aby Mollají ukončil své vystoupení ještě dříve, než by na Mukiho narazil.

Obhájce titulu se vzepřel, v soutěži pokračoval a skončil bez medaile. Muki naopak získal zlato. Po šampionátu se kvůli obavám o život Mollají nevrátil do vlasti a požádal o azyl v Německu, kde se skrýval. Loni na jaře mu Mezinárodní olympijský výbor umožnil reprezentovat Mongolsko.

V Tel Avivu se Mollajímu dostalo vřelého přivítání nejen od jeho kolegů, ale i médií a veřejnosti. "Vítej, bratře," napsal na sociální síti Muki. "Byli na mě moc milí. S izraelským týmem jsem i trénoval, byli hrozně hodní. Nikdy na to nezapomenu," uvedl Mollají.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články