Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Judo kvůli koronaviru ruší kvalifikační turnaje pro OH. NHL či NBA uzavírají hráčské šatny

Judistické kvalifikační turnaje pro OH jsou do konce dubna zrušeny. Opatření se týká také turnaje Grand Prix v Antalyi, kde měl startovat Lukáš Krpálek. Epidemii se brání také americké profesionální soutěže. NHL, NBA, MLS a MLB se rozhodly uzavřít šatny pro osoby zvnějšku, přístup do nich budou mít pouze samotní hráči a členové realizačních týmů.

Je nám líto, video expirovalo.
Výkonný ředitel ČT sport Ponikelský k zákazu sportovních akcí nad 100 účastníků

"Turnaj připravujeme, jako kdyby se měl konat, a bude záležet na dalších rozhodnutích vlády. Zatím bychom ho mohli uspořádat. Ten zákaz platí do odvolání, věříme, že se situace ještě může změnit," řekl Dolejš.

Mezinárodní judistická federace (IJF) zrušila kvůli šíření koronaviru do konce dubna všechny olympijské kvalifikační turnaje. Opatření se týká mimo jiné Grand Prix v Antalyi 3. až 5. dubna, kde se měl poprvé v sezoně představit olympijský vítěz Lukáš Krpálek.

Krpálek se zde chtěl připravit na evropský šampionát v Praze, který v olympijské sezoně považuje za první vrchol sezony. Osud kontinentálního mistrovství teď není jasný. "Uvidí se a rozhodne se v následujících dnech a týdnech. Budeme muset jednat s evropskou federací juda. To se nedá říct hned takhle od stolu bezprostředně po této informaci, jakou vydala vláda," řekl Dolejš.

Zatím nechtěl ani spekulovat o tom, zda by bylo možné případně turnaj uspořádat bez diváků podobně jako nedávný biatlonový Světový pohár v Novém Městě na Moravě. "Myslím, že je teď předčasné k tomu zaujímat nějaký postoj. Budeme muset vycházet z podmínek, které budou, a na ty podmínky reagovat," doplnil. Mistr světa a olympijský šampion Krpálek se v pondělí nechal slyšet, že by ho případná neúčast diváků v Praze hodně mrzela.

Zrušen byl také Grand Slam v Jekatěrinburgu, na němž měli tento týden od pátku do neděle zápasit tři čeští judisté, a také Grand Prix v Tbilisi na konci března s pěti přihlášenými Čechy.

Auston Matthews (vpravo) se raduje se spoluhráči z Toronta z gólu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Frank Gunn

Zámořské soutěže zavádějí opatření

Na neurčito je tak zrušena v zámoří běžná praxe, že novináři dělají rozhovory s hráči přímo v šatnách. "Přístup médií (k hráčům) bude zajištěn na určených místech mimo kabiny," uvedli zástupci soutěží, mezi nimiž není liga amerického fotbalu NFL, jejíž sezona v únoru skončila Super Bowlem.

Ještě před kolektivním prohlášením podobná opatření zavedly o víkendu některé týmy hokejové NHL. Zástupci NBA zase specifikovali, že při rozhovorech musí být mezi novináři a respondenty dodržena vzdálenost šest až osm stop (1,8 až 2,5 metru).

Epidemie nového typu koronaviru zatím na rozdíl od Evropy či Asie profesionální sport v Severní Americe ovlivňovala jen minimálně. V neděli už ale organizátoři kvůli obavám z šíření viru zrušili velký tenisový turnaj v kalifornském Indian Wells a v ohrožení jsou domácí zápasy hokejistů San Jose Sharks.

Po úmrtí ženy na COVID-19 totiž v pondělí zakázal kalifornský okres Santa Clara, jehož správním městem je San Jose, minimálně do konce března akce s více než 1000 návštěvníky. Sharks mají v březnu odehrát tři domácí zápasy a zatím není jasné, zda se uskuteční bez diváků, budou odloženy či se přesunou do jiné haly. Nařízení okresu ovlivní také mimo jiné program fotbalistů San Jose Earthquakes v MLS.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články