Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Judista Nurín nechtěl nastoupit proti izraelskému soupeři, dostal desetiletý trest

Desetiletý trest od mezinárodní federace IJF dostal alžírský judista Fathí Nurín. Z olympijských her v Tokiu odstoupil poté, co měl nastoupit proti izraelskému soupeři. Stejný trest platí i pro jeho kouče Amara Benichlefa. 

Izraelský judista Tohar Butbul (v bílém) na olympijských hrách v Tokiu
zdroj: ČTK/AP autor: Vincent Thian

Třicetiletý judista měl podle losu v Tokiu nastoupit na úvod soutěže do 73 kg proti soupeři ze Súdánu, ve druhém kole ale mohl narazit na izraelského reprezentanta Tohara Butbula. Proto raději olympijskou účast hned vzdal a alžírské televizi řekl, že si "nechce špinit ruce". Něco podobného neudělal poprvé. Stejně se zachoval například na mistrovství světa 2019 v Tokiu. Za poslední incident dostal společně s trenérem zákaz činnosti do 23. července 2031.

Alžírsko neuznává Izrael jako suverénní stát. IJF ale judisty, kteří odmítají zápasit se soupeřem v izraelských barvách, kritizuje a trestá. V dubnu suspendovala na čtyři roky íránskou federaci za to, že nedovolila svým reprezentantům nastoupit proti judistům této národnosti. Na předloňském světovém šampionátu se to dotklo i Saída Mollajího, jenž s takovým postupem nesouhlasil a raději vlast opustil. Útočiště našel v Mongolsku, pro které získal stříbrnou olympijskou medaili.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články