Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Judista Bezděk získal dvě stříbra, ale zažil i zklamání. Do finále družstev zasáhla trochu politika, řekl

Třetí olympijské hry mládeže skončily a česká výprava se domů vrátila se třinácti medailemi. Na dvou stříbrných má zásluhu judista Martin Bezděk. Nejprve ve své kategorii do 81 kilogramů dokráčel až do finále, ve kterém nestačil pouze na Rumuna Adriana Sulcu, a později pomohl třemi vítězstvími svému týmu v soutěži mezinárodních družstev k další stříbrné medaili. "Samozřejmě je to můj největší úspěch, co jiného teď může být lepšího," podotkl sedmnáctiletý judista.

Česká výprava po návratu z olympijských her mládeže
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Na olympijské hry mládeže si jel Bezděk spravit chuť po nevydařeném mistrovství Evropy juniorů v Sarajevu. V individuální soutěži pak dosáhl v Buenos Aires až na finálové utkání. "Přálo mi štěstí při losu, když jsem byl nalosován do papírově slabší skupiny. I ta ale byla hodně kvalitní. Nejtěžší zápas byl hned ten první s vicemistrem Afriky, kdy jsem prohrával a musel jsem dotahovat skóre, což se mi naštěstí povedlo," řekl Bezděk, kterého na cestě do finále čekal ještě zápas s vicemistrem Ameriky a nebezpečným alžírským soupeřem.

Ve finále se pak dlouhodobá dorostenecká jednička střetla s Rumunem Adrianem Sulcou. Český judista padl na ippon po pouhých patnácti vteřinách zápasu. "Tam to bylo vyrovnané a štěstí mi trochu uteklo. Nezachytil jsem začátek a on je menší a rychlejší, tak se pode mě vtočil a byl konec."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s judistou Martinem Bezděkem po návratu z olympiády mládeže

Úplnou novinkou pak byla na hrách soutěž mezinárodních družstev, do níž zasáhlo deset národností. Týmy tvořilo osm sportovců, čtyři chlapci a čtyři dívky, přičemž zastoupení v týmech se losovalo až po individuálních soutěžích kvůli vyrovnanosti. "Nikdo nevěděl, jak to bylo nalosované. Roli hrála taktika i štěstí, dostal jsem dobrý tým a došli jsme až do finále," pochvaloval si Bezděk, který k úspěchu pomohl třemi body.

Judistu ale trochu mrzel výsledek finále. "Domnívám se, že se nám stala podobná věc jako Lukáši Krpálkovi v Baku, že nám do toho trochu zasáhla politika. To mě docela dost mrzí, že se tohle děje i v mládežnických soutěžích," naznačil.

Bezděka mimo jiné nadchla divácká podpora. "Argentina byla super, překvapilo mě, jak to bylo zařízené, ale hlavně ta atmosféra. I když se zrovna nepral argentinský sportovec, tak diváci dokázali udělat úžasnou kulisu."

Výprava trávila většinu volného času v olympijské vesnici kvůli nebezpečí v ulicích města. Sportovci nicméně měli možnost si prohlédnout hlavní město Argentiny anebo chodili fandit na další olympijská klání. "Byli jsme na hlavním náměstí v Argentině a s trenérem jsme se byli podívat i na slovenské futsalisty, takže to bylo super," těšilo ho.

Bezděk má letos za sebou vydařenou sezonu, kromě úspěchů na olympiádě obsadil třetí místo na evropském poháru v Berlíně, vyhrál Africký pohár a ovládnul další turnaj evropského poháru v Coimbře. Jeho nejvyšším cílem jsou olympijské hry v roce 2024. "Na olympiádu je to ještě dlouhá cesta, chtěl bych asi na tu v roce 2024, protože aktuální kvalifikace začala už letos a to asi nestihnu, protože juniorem budu až za rok. Mým nejbližším cílem bude ME v Praze v roce 2020," uzavřel judista.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články