Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jsem člověk, který si rád dává výzvy. Motivace mi nechybí, ujišťuje před MS Krpálek

Lukáš Krpálek má za sebou složité období, které ale, jak doufá, je už minulostí. Dvojnásobný olympijský vítěz překonal zdravotní problémy a dokázal se připravit na nový vrchol: květnové mistrovství světa v Kataru. Na něm bude po návratu do váhové kategorie do 100 kg chtít přidat další, v pořadí už pátou světovou medaili.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Lukáš Krpálek

Dvakrát vyhrál olympijské hry, je i dvojnásobným zlatým medailistou z mistrovství světa. Lukáš Krpálek dokázal v judistickém světě prakticky vše, co mohl. Končit se ale zdaleka nechystá. Český judista se před sezonou vrátil do nižší váhové kategorie do 100 kg, ve které chce uspět na nadcházejícím světovém šampionátu v Kataru.

Právě váhová změna je nejnovější Krpálkovou výzvou. Situaci mu ztížila zranění, která jeho tréninkovou přípravu poznamenala. Od únorového turnaje v Paříži, kde upadl na rameno, se na tatami v ostrém souboji nepředstavil. I tyto problémy by ale už měly být minulostí a Krpálek už vyhlíží start na MS.

Za sebou má soustředění v Japonsku. "Příprava byla náročná a opravdu stála za to," líčí Krpálek ve Sportovních zprávách ČT. "Snažili jsme se najet na stejnou přípravu jako v době před covidem. Trochu to zbrzdilo zranění, se kterým jsem se měsíc a půl dával do kupy. Absolvoval jsem i týden ve Tbilisi, pak čtrnáct dní v Japonsku," vypočítává.

"Teď mě čeká čtrnáct dní závěrečné přípravy v Praze a pak už odlet do Kataru," dodává Krpálek, který chce s trenérem Petrem Lacinou finišovat laděním rychlosti a techniky před samotným turnajem. 

Potřeba nových výzev

Velmi se diskutovalo Krpálkovo rozhodnutí o změně váhové kategorie a přestup zpět pod 100 kg. Sám to vysvětluje. "Pro mě byla důležitá nová motivace a výzva. Tou je právě změna této váhové kategorie, i když neříkám, že je to úplně nadobro. Možná se občas objevím i ve váze nad 100 kg kvůli sbírání olympijských bodů," říká s tím, že aktuálně má zhruba 108 kg.

Kde stále bere novou motivaci? "Člověka musí tyhle věci bavit. A to mě baví a naplňuje. Když si dám výzvu, udělám pro ni všechno. Člověk se nesmí vzdávat a jít do toho, i když to je rok od roku těžší. Dokud to ale se zdravím půjde, budu pokračovat," vysvětluje Krpálek.

V Kataru tak bude startovat v nižší váhové kategorii, ze které má první medaili už z MS v roce 2011 v Paříži. "Pro české judo to byla první medaile z mistrovství světa po dvaceti letech. Hrozně rád na to vzpomínám, i kvůli tomu, že cesta k ní byla opravdu těžká," popisuje celkem čtyřnásobný medailista ze světových šampionátů.

A jaké jsou nejbližší plány? "Budu spokojený, pokud podám takový výkon, který bych chtěl. Za medailí ale bude strašně těžká cesta. Těším se na nové soupeře, kteří se objevili, rád se ale potkám i s těmi staršími. Pro mě je to obrovská výzva a udělám pro ni všechno," uzavřel Krpálek, který se v Kataru do soutěží pustí dvanáctého května.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články