Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Izraelec Flicker si v Abú Zabí po zlatu hymnu neposlechl, Pulkrábek skončil na úvod

Stál na pódiu a zpíval si izraelskou hymnu, zatímco z reproduktorů hrála znělka Mezinárodní federace. Neumožnění hájit barvy Izraele na Grand Slamu v Abú Zabí Tala Flickera nerozhodilo a pětadvacetiletý judista ovládl kategorii do 66 kilogramů. První den prestižní akce nevyšel Davidu Pulkrábkovi, který skončil hned v prvním kole. Přímý přenos pátečního programu turnaje sledujte od 15:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Tal Flicker
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Rok Rakun

O nemožnosti hájit izraelské barvy věděli judisté už před podnikem. Mezinárodní federace ještě na poslední chvíli vyzvala organizátory, aby zacházeli se všemi závodníky stejně. Ve Spojených arabských emirátech však Izrael není uznáván jako stát a ani žádost IJF už nic nezměnila.

Flicker ale situaci zvládl s přehledem. V barvách federace, která mu propůjčila barvy, ve finále kategorie do 66 kilogramů porazil Ázerbájdžánce Nijata Šikalizada a po triumfu si mohl ukázat na prázdné místo na kimonu, kde chyběla vlajka jeho země. Na stupních vítězů si pak recitoval text hymny Hatikva.

Podobný úspěch nezaznamenal jediný český zástupce, který se v Abú Zabí objevil během prvního dne. David Pulkrábek skončil hned v první kole. Zlato v kategorii do 60 kilogramů bral Rus Robert Mšvidobadze. Vyhrál všechny zápasy před limitem, finálový zvláštním způsobem. Brazilec Felipe Kitadai se pral tak pasivně, že byl třikrát napomínán, a proto prohrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Musel nastoupit bez státních symbolů. Izraelec Flicker přesto v Abú Zabí vyhrál
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články