Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hlava judistické federace: Účastí Rusů na našich turnajích chráníme životy

"Obdivuhodnou" argumentační akrobacii předvedl v rozhovoru pro server insidethegames prezident Mezinárodní judistické federace (IJF) Marius Vizer. Ten tvrdí, že jím vedená organizace povolením účasti ruských a běloruských sportovců na mezinárodních turnajích včetně nedávno skončeného mistrovství světa chrání životy lidí na obou stranách konfliktu na Ukrajině. Rumunský funkcionář argumentoval tím, že vyloučením by judisty z těchto zemí IJF vlastně posílala na frontu.

Prezident IJF Marius Vizer v družném hovoru s Vladimirem Putinem během Her v Londýně 2012
zdroj: Reuters

IJF rozhodla o zmírnění sankcí za ruskou agresi na Ukrajině krátce před světovým šampionátem, kde nakonec pod neutrální vlajkou startovalo sedmnáct judistů z Ruska a dva z Běloruska. Naopak Ukrajina kvůli tomuto kroku šampionát bojkotovala.

Šéf světového juda ocenil chování závodníků při šampionátu. "Přítomnost ruských sportovců v judu je pro mě důkazem, že se distancují od války. Protože si mohli vybrat jít do války, ale oni se rozhodli zůstat ve sportu, být součástí naší sportovní rodiny. A to je důvod, proč jsou vítáni," prohlásil čtyřiašedesátiletý Vizer.

I když řada zemí včetně Česka kritizuje rozhodnutí IJF, které vychází z doporučení Mezinárodního olympijského výboru, Vizer je přesvědčený, že federace postupuje správně. "Kdybychom je (Rusy a Bělorusy) odmítli, poslali bychom je na frontu. Naším rozhodnutím chráníme lidské životy na obou stranách," prohlásil.

Nechtěl se vyjadřovat k rozhodnutí představitelů okupované Ukrajiny, která se kvůli ruské účasti světového šampionátu nezúčastnila. "Nejsem v pozici, abych komentoval rozhodnutí ukrajinské vlády. Mohou si dělat, co chtějí. Respektujeme jejich rozhodnutí," poznamenal. Zdůraznil ale, že Ukrajinci jsou stejně jako zástupci jiných zemí vítáni. "Doufám, že válka brzy skončí a budeme moci vrátit ukrajinskou judistickou rodinu do naší velké judistické rodiny," dodal.

Ruský judista pod neutrální vlajkou Arman Adamjan byl v pátečním finále kategorie do 100 kilogramů přemožitelem dvojnásobného olympijského vítěze Lukáše Krpálka. V sobotu získal v nejtěžší hmotnostní kategorii stříbro Inal Tasojev.

Oba si tak připsali hodně bodů do olympijského žebříčku, ale stále není jasné, zda i v případě splnění podmínek pro kvalifikaci budou moci na OH startovat. "To není naše rozhodnutí, to je rozhodnutí MOV a spolurozhodnutí francouzské vlády. Podporujeme Olympijskou chartu. Doufám, že přijmou férové rozhodnutí pro všechny zainteresované sportovce, aby všichni měli šanci startovat na olympiádě," dodal Vizer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články