Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Pořadatelé Prague Playoffs přichystali koním záludnou novinku, překážku s hradní stráží

Nová překážka je složená ze tří tenkých břeven v šedo-bílé kombinaci, která mohou být náchylná na shození. Ještě větší záludností ale zřejmě budou dvě postavy v životní velikosti v budkách po stranách překážky.

Speciální pražská překážka Prague Playoffs
zdroj: ČTK autor: Kamila Nešporová

"Tahle překážka je něco úplně nového, nic takového ještě koně neviděli. Uvidíme, jak budou reagovat na stráž po stranách. Je to pro ně něco nového, takže mohou být překvapení. Barva je hezká, to si nemyslím, že by měl být problém, ale velikost lidí uvnitř problém být může," komentoval to sportovní ředitel Global Champions Marco Danese.

Na každém mítinku elitního seriálu jsou překážky, jejichž design má vazbu na pořadatelské město. Novinka připomínající Pražský hrad je jednou z nich.

"Koně se to musejí naučit. Neřekl bych, že budou vystrašení, protože mají hodně zkušeností. Ale když vidí novou překážku, je to pro ně zvláštní," popisoval Danese.

A výjimečná je celá pražská soutěž, jak ukázal její loňský premiérový ročník. Mnohem více než na jiných závodech se podle zástupce seriálu spojuje sportovní stránka a show.

Ve vyřazovací týmové soutěži Global Champions League i při finále individuální Super Grand Prix byly před rokem znát velké emoce i u ostřílených profesionálů.

"Důsledkem nového formátu a významu této soutěže byl velký tlak na jezdce. Překvapilo nás, že řada i těch nejzkušenějších jezdců kvůli tomu tlaku a odpovědnosti za tým dělala chyby, které obvykle nedělává. Bylo zajímavé sledovat ten psychologický dopad," řekl Danese.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravy na Prague Playoffs vrcholí, závodníky čeká nová překážka

Vedle prestižních trofejí se závodí i o velké peníze. "Celková finanční dotace těchto závodů je 12 milionů eur. Hlavně jde o tu týmovou soutěž, kde se rozdělí šest milionů eur," řekla sportovní ředitelka pražského závodu Markéta Šveňková.

V hlavních soutěžích se na rozdíl od loňska čeští jezdci nepředstaví. Aleš Opatrný už není součástí týmu Prague Lions a Anna Kellnerová nemůže startovat, protože se ještě nezotavila z jarní zlomeniny stehenní kosti.

Hodně českých reprezentantů včetně mistra republiky Opatrného ale bude soutěžit v doprovodných závodech dvouhvězdičkové kategorie.

Pro ně budou postaveny jednodušší parkury s maximální výškou překážek 145 centimetrů, zatímco u hlavních závodů to bude až 160 centimetrů.

"Tam uvidíme převážně české jezdce. Máme 53 jezdců a z toho 25 je českých jezdců," řekla Šveňková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články