Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Parkurová šestice se popere o olympijskou účast v Tokiu. Kdo bude skákat v národním družstvu?

Vzhledem k přerozdělení týmových kvót pro olympiádu v Tokiu se český parkur vrátí do zápolení na Hrách pod pěti kruhy po 84 letech. Do japonské metropole mají šanci zamířit Anna Kellnerová, Zuzana Zelinková, Ondřej Zvára, Aleš Opatrný, Emma Augier de Moussac a Kamil Papoušek. Ze zmíněné šestice však budou v reprezentaci jen tři jezdci + náhradník.

V následujících měsících se proto bude rozhodovat o konkrétním obsazení družstva a také o tom, kdo z parkuristů doplní už jistě kvalifikovaného Miroslava Příhodu ve všestrannosti, k němuž se může přidat i Miroslav Trunda - ten ještě musí ve stejné disciplíně splnit požadavky způsobilosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté SZ: Zvára a Šveňková o českém parkurovém družstvu na OH v Tokiu

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) oznámila přerozdělení kvót 7. ledna. Od té doby je manažerka národního týmu Markéta Šveňková, která má na starosti zejména administrativu a organizační záležitosti, v jednom kole. 

"Prožíváme opravdu hektické období. Museli jsme totiž přeplánovat harmonogram závodů i příprav, ale pozitivní šok u mě stále převládá," konstatovala.

Radost měli pochopitelně také jezdci. "Takovou snůšku emocí jsem hodně dlouho nezažil," uznal Zvára, jehož program se také radikálně změnil.

Šestatřicetiletý jezdec musí stejně jako kvintet reprezentačních aspirantů splnit do 1. června kvalifikační limit FEI.

Kompletní šestice už absolvovala schůzku, na níž se o dalších plánech diskutovalo. "Všem je jasné, aby v prvé řadě splnili kvalifikaci a tím pádem měli portfolio koní co nejširší," pokračovala Šveňková. "Startovní čára je stejná. Nemyslím si, že má někdo nevýhodnou pozici. Každý ještě musí splnit kvalifikaci s jedním koněm." 

Líté boje tak čekají mimo jiné i Zváru. "S Chentolanem (svou stájovou jedničkou, pozn. autora) kvalifikaci nemám. Před přerozdělením kvót jsem totiž v olympiádu nevěřil. Zpětně mě to trošku mrzí. Kdybych to věděl, mohli jsme objet zimní závody, například v Abú Dhabí. Situace se změnila, takže se do toho opřeme a budu se snažit kvalifikaci splnit s ním."

Úprk do zahraničí

Vzhledem k verdiktu FEI je v současnosti mnohem komplikovanější se blížících závodů zúčastnit. Přihlášky na zápolení v příznivějším klimatu se totiž podávaly s předstihem.

Zvára nicméně věří, že pořadatelé budou kvůli přerozdělení kvót k pozdějším žádostem shovívavější. "Doufám, že nám vzhledem k účasti na Hrách vyjdou vstříc a trošku nám pomůžou."

Ondřej Zvára
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Do zahraničí chtě nechtě musí. "Kvalifikace se dají splnit jen venku. V Česku je zima a závodit se začne minimálně o dva měsíce později, což už je dost dlouhá doba na to mít kvalifikaci splněnou," upozornil.

Jak proběhne reprezentační nominace? 

Ještě před deadlinem FEI se české družstvo opět sejde. "Koncem května si sedneme a budeme vědět, kdo kvalifikaci splnil a jak na tom koně i jezdci jsou. Následně proběhne společný výjezd do Sopot, kde jsou kvalitní závody, které nám umožní zorganizovat prověrku před olympiádou. Následně se definitivně stanoví tým," vysvětlila Šveňková.

"Pokud jsem to na schůzce pochopil správně, nominace bude z větší části o domluvě, nikoli o bodech," doplnil Zvára.

Šveňková zároveň připomněla, že cestu do Tokia bude absolvovat i náhradník. "Do posledního dne bude vše otevřené. Nevíme, jak zareagují koně na změnu klimatu a náročnou cestu, proto budeme potřebovat mít náhradu v záloze." 

"Přeji si, aby koně i jezdci byli v perfektní kondici a abychom byli spokojeni na cestě z olympijských her domů," zakončila Šveňková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články