Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kellnerová a Opatrný vyhlíží premiéru Global Champions League: Je úžasné, že to Češi uvidí

Jezdecký tým Prague Lions už má jistou účast v očekávaném finále Global Champions League. To se bude konat vůbec poprvé a hostit jej bude v prosinci Praha. V bojích šestnácti nejúspěšnějších týmů Grand Prix se představí i dva čeští jezdci – Anna Kellnerová a Aleš Opatrný. Oba se na prosincové vyvrcholení seriálu moc těší, zvlášť kvůli domácímu publiku. "Souznění jezdce a koně je něco naprosto neuvěřitelného. Ne každý člověk má možnost vidět tu harmonii a ladnost," zve do O2 arény Kellnerová. Přímé přenosy z finále odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Anna Kellnerová a Aleš Opatrný
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Vyvrcholení soutěže proběhne od 13. do 16. prosince, český tým se představí hned na úvod ve čtvrtek. "Podařilo se nám kvalifikovat a díky tomu budeme startovat hned na prvním utkání. Tam se dostalo dvanáct týmů a ty první čtyři, kteří mají přední pozici, mohou nastoupit až druhý den," vysvětluje jednadvacetiletá Kellnerová.

Je moc ráda, že parkur roste v Česku neuvěřitelným tempem. "V zahraničí to má delší tradici i pozici. Ještě nejsme tam, kde jsou Němci či Belgičané, ale je úžasné, že teď budou Češi mít možnost to vidět," dodává.

Kvalifikace na prosincové vyvrcholení začínala už v březnu, jezdci i koně tak za sebou mají náročnou šňůru cestování. "Táhne se to celou sezonu po celém světě. Nebylo to vůbec jednoduché, ale hlavně jsme rádi, že se nám to povedlo," říká Opatrný.

Po Evropě je podle něj cestování ještě relativně v pohodě. "Náročné to ale je, koně cestují v kamionech. Ale když se letí do Mexika, Miami či Šanghaje, přepravují se letecky. Z toho mají koně malinko strach, takže je to náročnější," doplňuje sedmatřicetiletý několikanásobný mistr České republiky.

Předseda organizačního výboru Jan Andrlík o pražském finále: "Je to nový formát, play-off jako takové se v rámci série Global Championship nikdy předtím nejelo, v Praze bude úplná premiéra formátu. Jedná se o vyřazovací systém největšího finále, které je v rámci ligy první. Vstupenky stále ještě jsou."

A nyní je tu finále. Takové finále, které se ještě nikdy předtím nekonalo. "Je to něco úplně nového, všichni jsou v očekávání, jak to bude probíhat," tvrdí Opatrný a doufá v co možná největší diváckou podporu. "Kor když je to tady doma, tak věřím, že lidí bude dost," dodává.

S tím ovšem souvisí i zvýšený tlak, což si oba zástupci Prague Lions dobře uvědomují. "Budeme chtít co nejlíp reprezentovat Českou republiku, ale i to, že budeme závodit doma a užijeme si to, je pro nás něco naprosto neuvěřitelného. Nečekali jsme, že by tady něco takového mělo být," září Kellnerová.

Ta s valachem Silverstonem G závodí teprve jednu sezonu. "Ale hodně si rozumíme a zatím nám to spolu docela šlo," ujišťuje mladá jezdkyně. Opatrného kůň Fakir zase vždy překvapí něčím novým, i když se znají už více než pět let.

Aleš Opatrný
zdroj: ESC autor: Kateřina Návojová

"Člověk se snaží vybírat koně, aby mu pasovaly k ježdění. Já jsem u nich úplně od malinka," říká Opatrný s tím, že dobrý kůň je základ. "Ale jezdec mu taky musí dodat v pravou chvíli jistotu."

Kůň je ale velká osobnost, takže se může stát, že se třeba nějaké překážky například lekne. "Taky se stává, že diváci začnou nahlas tleskat, kůň je soustředěný, a to tleskání ho rozhodí," vysvětluje Kellnerová. Proto se po posledním kole soutěže v katarském Dauhá přesouvá do nizozemského Maastrichtu, kde se začne s koněm připravovat přímo v hale.

Finálové soutěže, kterých se Kellnerová s Opatrným zúčastní, doplní v O2 areně i doprovodný program, jehož součástí bude třeba vystoupení známého Cirku La Putyka. V rámci doplňujících soutěží se navíc představí kolem třiceti českých jezdců. "Bude tam tolik zábavy, emocí a adrenalinu, že z toho budou všichni fakt vyřízení," směje se Kellnerová.

Program bude rozdělen do pěti bloků ve čtyřech dnech. Po čtvrtečním čtvrtfinále a pátečním semifinále týmového Super Cupu bude v sobotu dopolední i odpolední program. Dopoledne se pojede parkur nižší kategorie.

V sobotu odpoledne vyvrcholí individuální Super Grand Prix s dotací 1,26 milionu eur, kde nastoupí šestnáct nejlepších jezdců seriálu Global Champions League. Bude mezi nimi i švédský člen Prague Lions Peder Fredricson, stříbrný olympijský medailista z Ria. V neděli vyvrcholí Super Cup, finále se zúčastní šest týmů.

Seriálu Global Champions se celou sezonu věnuje i Česká televize. "Závěrečné závody vysíláme živě, play-off budeme vysílat taky. Počítáme až s osmi přímými přenosy, dostane se i na soutěže nižší úrovně," zve k vysílání komentátor ČT sport Miroslav Langer.

ČT sport a web ctsport.cz se připojí k mezinárodnímu signálu, na místě ale bude i vlastní studio. "A budeme doufat, že se dostaneme k jezdcům, do zákulisí a nabídneme takový balíček, aby si parkur užili i ti diváci, kteří se jezdectví nikdy nevěnovali," dodává Langer.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články