Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude mu osmdesát, ale v sedle sedí Filípek pořád pevně a končit nehodlá

V některých disciplínách věk není o moc víc než číslo a jezdectví je toho častým příkladem. Ludvík Filípek se v 79 letech účastní oficiálních závodů. A jeho Falco je vlastně podle koňského věku ještě starší. Na světě je už čtvrt století.

Je nám líto, video expirovalo.
Filípek závodí dál a na roky nehledí

Filípek se letos zúčastnil i parkurové Jarní ceny na pražské Gabrielce, přestože se teprve před pár týdny zotavil z těžkého úrazu. Na ukončení sportovní kariéry nemá pomyšlení a vysoký věk si spíš připouští u pětadvacetiletého valacha Falca. "Je už pomalejší. Jindy byl tady nechytatelnej, ale už na něm je ten věk znát, je pomalej," konstatuje Filípek.

Dohromady je jim neuvěřitelných 104 let, přesto spolu závodí jak ve skokových závodech, tak v náročné všestrannosti a na rozdíl od výrazně mladších soupeřů s sebou Filípek nevozí žádné pomocníky, a dokonce i sám řídí koňský přepravník.

Jeho vrstevníci na to mají jasný názor. "Že jsem blázen, že toho nenechám," komentuje, co slyší kolem sebe. Ale k ničemu takovému se rozhodně nechystá a už plánuje další akce, kterých by se rád zúčastnil. O umístění mu už ale moc nejde. "Když vyhraju, tak mám radost, když prohraju, tak se zase nic nestane. Hlavní je, aby kůň byl v pořádku," říká s nadhledem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články