Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Zlín šetří, platy hokejistů klesnou o čtyři miliony

Zlín - Extraligový hokejový klub PSG Zlín bude šetřit. Ve srovnání s předchozím rozpočtem snížil náklady na provoz téměř o deset milionů korun, na základních mzdách hráčů například ušetří asi čtyři miliony, sdělil primátor Zlína a prezident klubu Miroslav Adámek. Dodal, že hokejisté po dohodě podepsali nižší smlouvy, než původně měli nebo jaké jim zaručovaly opce. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák řekl, že v sezoně 2010/11 klub hospodařil s rozpočtem 87,5 milionu korun. "V nadcházejí sezoně je rozpočet nastaven na částku 78,8 milionu korun," doplnil.

Nové vedení radnice, které vzešlo z podzimních voleb, si od tohoto kroku slibuje zlepšení hospodaření klubu. V posledních letech klub podle něj končil ve ztrátě, a to od tří do více než šesti milionů korun. Uplynulou sezonu skončil ve ztrátě téměř 6,5 milionu. "Někde ušetřit jde, někde nejde. Důležitý je vzkaz, že například právě platy hráčů šly o čtyři milionů korun dolů. Rozpočet je nastaven tak, aby peníze vyšly. A to i kdyby se hrálo v play-off o vyšší místa," řekl Adámek.

Město má v hokejovém klubu obchodní podíl 49 procent. Získalo jej za kapitálový vklad 36 milionů korun v roce 2005. "V současné době je hodnota podílu města už pouze čtyři miliony korun. Rozdíl ve výši 32 milionů korun byl postupně použitý ke krytí ztráty," uvedl primátor.

Aleš Dufek, náměstek primátora Zlína:

"Zlínský hokej musíme dostat do standardního modelu, podle kterého fungují kluby i v jiných městech České republiky. Ten model vypadá tak, že město vlastní stadion, stará se o jeho údržbu a podporuje mládežnický hokej, krasobruslení, případně sledge hokej."

Město Zlín posílá hokejovému klubu ročně částku cca 22 milionů korun. Tato podpora bude ve stejné výši až do roku 2013, a to kvůli dlouhodobě uzavřeným smlouvám, například s hráči. Po tomto termínu hodlá město nastavit financování hokeje výrazně jinak. Hlavní tíhu naplňování rozpočtu by měli převzít sponzoři.

I proto chce Zlín získat do svého vlastnictví Zimní stadion Luďka Čajky, který nyní vlastní občanské sdružení HC PSG Zlín. Náměstek primátora Aleš Dufek již dříve řekl, že město hodlá objekt získat bezúplatným převodem. Chce jej postupně zrekonstruovat a vytvořit důstojné podmínky pro sportování nejen pro extraligové hokejisty, ale i krasobruslaře a veřejnost.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články