Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Zlín: Po deseti letech opět titul? Proč by ne

Praha - Jediný gól dělil hokejisty Zlína od toho, aby v minulé sezoně slavili extraligový triumf. Nakonec však v sedmizápasové bitvě padli v prodloužení s Plzní. V novém ročníku by však "Berani" chtěli zvládnout i poslední krok a po deseti letech domů opět dovézt mistrovský pohár. Pomoci by jim k tomu měl víceméně nezměněný kádr v čele s nerozlučnou dvojicí Leška, Balaštík a kapitánem Petrem Čajánkem.

Svěřenci Rostislava Vlacha v loňské sezoně opět prokázali, že v posledních letech patří ke špičce extraligy. Od úvodních kol předváděli kvalitní a stabilní výkony. Tým se mohl opřít zejména o dobrou defenzívu v čele s reprezentačním brankářem Jakubem Sedláčkem, jež byla se 137 inkasovanými brankami v lize třetí nejlepší. V průběhu ročníku vykrystalizovaly i dvě úderné lajny ve složení Balaštík - Leška - Köhler a Honejsek - Čajánek - Veselý. Tento kvalitně namíchaný mix fungoval až do konce základní části, po které mohli Zlínští slavit zisk Prezidentského poháru a popáté v řadě postup do play-off.

A i v něm Berani potvrzovali, že hrají ve velké pohodě. V šesti zápasech vyřadili Vítkovice a stejným poměrem i silný Třinec, ve finále ale narazili. Podobně jako před rokem, kdy skončili již ve čtvrtfinále, prohráli v sedmizápasové krásné a dramatické bitvě s Plzní. Závěrečný duel muselo rozhodnout až druhé prodloužení, ve kterém před vyprodanými zlínskými ochozy vstřelil vítěznou branku Indiánů v 97. minutě Martin Straka.

"Získali jsme Prezidentský pohár, což jsme vůbec nečekali. Play-off se nám vydařilo, je potom jen smutné, když se dostanete až do finále a prohrajete ho ve druhém prodloužení. To jediné nás mrzí, ale sezonu jinak hodnotíme velmi kladně," řekl trenér Vlach.

Největší ztráty? Linhart, Hamrlík a Sedláček

Velkou výhodou Beranů je skutečnost, že se jim povedlo udržet takřka celý úspěšný kádr pohromadě. V dresu žlutomodrých zůstal i Petr Čajánek, o jehož konci se dlouho spekulovalo, ale kapitán nakonec prodloužil o rok smlouvu. Největší ztráty tak Zlínští utrpěli v zadních řadách. Brankář Jakub Sedláček odešel do KHL, kde si vybojoval smlouvu v Dinamu Riga. Do Třince zamířil nejproduktivnější bek Zlína v základní části Tomáš Linhart a bohatou kariéru ukončila jedna z legend Martin Hamrlík.  

Vedení se ale povedlo najít adekvátní náhrady. Jedničkou v brance by měl být zkušený Luboš Horčička, ten je ale zraněný. V úvodních zápasech by ho tak měl zastoupit buď Tomáš Štůrala, jehož si Vlach stáhl z Šumperku, nebo mladý Libor Kašík, který v minulém ročníku 1. ligy předváděl skvělé výkony v Olomouci. Díru v obraně by měl zase zacelit velezkušený Jiří Marušák, který se vrátil do mateřského klubu z Pardubic.

V přípravě se žlutomodří rozjížděli poněkud pomaleji, když v první sedmi zápasech porazili jen Trenčín. V závěru se však "Ševci" probrali, o čemž svědčí i výhra v generálce proti Trenčínu 4:2.

Útok na titul? Proč by ne

Jak již bylo zmíněno, hlavní silou Zlína je ustálený a sehraný kádr. Berani se mohou v útoku spolehnout na dvě fungující lajny s hvězdnou dvojicí Leška, Balaštík či kapitánem Čajánkem a v obraně zase na nestárnoucího Tesaříka. V kádru mají i mladé talenty jako Holík či Honejsek, a pokud se nikdo ze základních kamenů sestavy nezraní či nevypadne z formy, měl by Zlín opět útočit na nejvyšší příčky. Možná přesně po deseti letech přiveze domů dokonce i zlatou trofej.

Tip na umístění po základní části: 2. místo

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články