Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zlepšení rekordu Pastrňáka, nebo Palát? Zlatá hokejka bude znát nového majitele

Od roku 2017 nezná anketa Zlatá hokejka jiného vítěze než Davida Pastrňáka. Střelec Bostonu, který je jediným hokejistou, jemuž se podařilo vyhrát pětkrát v řade, letos útočí na triumfu číslo šest. Tentokrát má ale velmi silného konkurenta, jímž je další útočník z NHL Ondřej Palát. Slavnostní vyhlášení nejlepších českých hokejistů uplynulé sezony začne ve 21:20 v Praze a sledovat ho můžete na ČT1.

David Pastrňák s cenou pro nejlepšího hokejistu sezony
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Šestadvacetiletý Pastrňák měl na startu sezony NHL sice o něco pomalejší rozjezd, ale postupně se opět vyšplhal mezi nejlepší kanonýry ligy. Podruhé v kariéře nakonec pokořil hranici 40 branek. Základní část uzavřel se 77 body z 72 startů za 40 gólů a 37 nahrávek, a byl tak druhým nejproduktivnějším hráčem Bruins. Ti vypadli hned v úvodu play-off, Pastrňák však poté zářil na světovém šampionátu ve Finsku a výrazně pomohl českému týmu k bronzu a ukončení desetiletého období bez medaile z velké akce. V sedmi duelech stihl 10 bodů (7+3).

O pět let starší Palát nasbíral v základní části minulé sezony NHL v 77 zápasech 49 bodů za 18 zásahů a 31 asistencí. Dalších 21 bodů (11+10) pak ale přidal v 23 bitvách play-off, které zakončil jako desátý nejproduktivnější hráč a měl výrazný podíl na dalším povedeném tažení Tampy Bay vyřazovacími boji. S Lightning byl jen dvě výhry od završení vítězného hattricku, nakonec se však radovalo Colorado.

Palátovi po sezoně vypršela smlouva a poprvé během působení v NHL změnil dres, když uzavřel pětiletý kontrakt s New Jersey na 30 milionů dolarů (zhruba 730 milionů korun). Za Lightning odehrál deset sezon.

O Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče uplynulé sezony se včetně Pastrňáka uchází šestice bronzových medailistů z mistrovství světa ve Finsku. Desítku postupujících do závěrečného, třetího kola tvoří sedm hráčů z NHL, dva z extraligy a jeden ze švýcarské nejvyšší soutěže.

Pokud by slavil Pastrňák, šestým triumfem by se odpoutal od Dominika Haška. Před sebou už by tak měl jen Jaromíra Jágra s 12 prvenstvími.

Přehled kandidátů na Zlatou hokejku po 2. kole hlasování (abecedně):

Roman Červenka (Rapperswill-Jona Lakers/Švýc.), Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Filip Hronek (Detroit Red Wings/NHL), Filip Chlapík (Sparta Praha), David Krejčí (Olomouc), Martin Nečas (Carolina Hurricanes/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), David Pastrňák (Boston Bruins/NHL), Karel Vejmelka (Arizona Coyotes/NHL), Jakub Voráček (Columbus Blue Jackets/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články