Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlatý Kapanen: Je to velká událost pro celé Finsko

Helsinky - Junioři Finska slaví druhý titul za poslední tři turnaje prestižního světového šampionátu hokejistů do 20 let, celkově pak čtvrtý v historii. Po triumfu z ledna 1987 se výběr Suomi radoval v letech 1998, 2014 a letos, přičemž kromě prvního zlata z bývalého Československa se Seveřanům podařilo pokaždé rozhodnout v prodloužení. Poražení Rusové prohráli své třetí finále v řadě.

Kasperi Kapanen
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Letošní triumf je umocněný tím, že si ho Finové stejně jako před 18 lety mohli vychutnat v domácím prostředí. Tentokrát s 13 479 diváky v hledišti Hartwall Areny v zádech. "Tohle je něco velkého nejen pro finský hokej, ale pro všechny Finy. Pozornost, jaké se nám dostalo, byla ohromující. Je to neuvěřitelný pocit. Zasloužili jsme si zlato a teď si to všichni pořádně užijeme," prohlásil útočník Kasperi Kapanen. Šikovný devatenáctiletý forvard byl na začátku sezony možná trochu zklamaný, že na něho nezbylo místo v kádru slavného Toronta Maple Leafs a NHL, v níž vyhlíží první start, mu zůstala prozatím zapovězena.

Z farmy v AHL, kde obléká dres Toronta Marlies, měl však mnohem větší naději se na šampionát dostat, než by tomu bylo z vytoužené prestižní ligy. A kdo ví, jaký by pak osud nachystal scénář. Takto mohl sám zařídit pokračování zlaté ságy rodiny Kapanenů. Dědeček Hannu byl jako kouč u triumfu právě na dvacítkách v roce 1998, otec Sami se v roce 1995 dočkal dokonce toho seniorského. Kasperiho gól si Finsko, jež inkasovalo v posledních vteřinách základní hrací doby na 3:3, bude pamatovat hodně dlouho. Přišel po 93 vteřinách prodloužení.

"Dostal jsem puk, viděl jejich obránce a rozhodl se, že to přes něho zkusím. Brankář mi pak skočil na mou fintu se zakončením, tak jsem obkroužil branku a skóroval," popsal šťastný Kapanen. Nechal tak zapomenout na kritiku, jíž čelil po minulém MS juniorů, kde dal jediný gól. A ani na tom právě skončeném nezářil možná tak, jak se čekalo, ale druhým gólem na turnaji se zapsal mezi "nesmrtelné". Finové dokázali unést tlak a vysoké očekávání. I proto se stali šampiony.

"Jen jsme se snažili užít si hokej při příležitosti, která přichází jednou za život - při finále mistrovství světa na domácí půdě. Všechno bylo naprosto fantastické," popsal další útočník Sebastian Aho. Vítězové měli v kádru tři hráče ročníku 1998; útočníci Jesse Puljujärvi, Patrik Laine a bek Olli Juolevi byli navíc klíčovými oporami. Puljujärvi byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a vyhrál kanadské bodování se 17 body (5+12), Laine skončil třetí.

"Individuální ocenění jsou ale jen takovým bonusem," prohlásil Puljujärvi. Rusové se stejně jako ve čtvrtfinále proti Dánsku zachránili v utkání v závěru základní hrací doby a dočasně zmrazili většinu Hartwall Areny. "Jsme národ, který bojuje do poslední vteřiny. Prokázali jsme to na tomto turnaji a také na tom minulém. Jsem šťastný za to, že jsem Rus a že mohu hrát za Rusko," prohlásil obránce Ivan Provorov. "Gratulujeme Finům, oni svou práci zvládli ještě o něco lépe," řekl útočník poražených Radel Fazlejev.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články