Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zkrácená sezona začíná, osm Čechů si našlo nové působiště

Praha - Zámořská hokejová NHL se vrátí v sobotu od jednacího stolu zpět do arén. Fanoušci slavné soutěže od října sledovali dohady o nové kolektivní smlouvě mezi NHL a Hráčskou asociací NHLPA, které skončily dohodou až po 113 dnech výluky. Po týdenních kempech se rozjede zkrácená 96. sezona, v níž jednotlivé kluby sehrají v 99 dnech po 48 zápasech. Českým tahákem bude představení Jaromíra Jágra v dresu Dallasu, kam se přesunul z Philadelphie. Aktuální informace z NHL sledujte v novém pořadu Deník NHL, který vysílá denně program ČT sport. Poprvé v neděli 20. 1. od 17:30.

Tomáš Vokoun
zdroj: AP autor: Alan Diaz

Čtyřicetiletý Jágr už má za sebou úspěšnou část sezony v české extralize, ve které táhl Kladno a dokázal pobláznit tuzemské fanoušky. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL vyprodal všechny stadiony v domácí nejvyšší soutěži a nalákal i rekordní návštěvu samostatné soutěže. Teď začíná majitel kladenských Rytířů svou pátou klubovou kapitolu v zámoří. Poprvé se bývalá hvězda Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers, která se v roce 2011 vrátila po tříletém působení v ruském Omsku do NHL v dresu Philadelphie, představí v Západní konferenci.

Druhý nejstarší hráč soutěže má na kontě z 1 346 utkání 1 653 bodů za 665 gólů a 988 asistencí a má šanci na další posun v historických tabulkách. O tři branky zaostává mezi kanonýry za desátým Lukem Robitaillem a jako jedenáctý v historii může dosáhnout na tisíc přihrávek. "Šel jsem do Dallasu, protože jsem cítil, že mě chtějí. Je pro mě extra motivace dokázat, že to byla správná volba," dodal Jágr, který se poprvé představí v novém dresu v noci ze soboty na neděli ve 2:00 SEČ doma proti Phoenixu.

Jágr i další Češi jako například Tomáš Plekanec z Montrealu, David Krejčí z Bostonu, Aleš Hemský z Edmontonu či Milan Michálek ze San Jose půjdou do sezony rozehraní. Možnosti působení v týmech ze starého kontinentu využila také celá řada dalších evropských hvězd včetně Jevgenije Malkina (Pittsburgh), Alexandra Ovečkina (Washington) či Ilji Kovalčuka (New Jersey), ale rozehraní půjdou do sezony rovněž někteří kanadští či američtí hokejisté. Další čeká ostrý start.

Mezi nimi je i nejproduktivnější český hráč uplynulé sezony Patrik Eliáš, který postoupil s New Jersey až do finále Stanleyova poháru a přivítal odpočinek po bojích až do poloviny června. Podobně strávili výluku také například Martin Havlát ze San Jose, Roman Hamrlík z Washingtonu, Tomáš Fleischmann z Floridy, Martin Erat či s výjimkou dvou startů za Mladou Boleslav Radim Vrbata. Hrát se bude 720 zápasů místo původních 1 260 a základní část skončí až v sobotu 27. dubna. Play-off odstartuje o tři dny později, nový vítěz Stanleyova poháru bude korunován nejpozději v pátek 28. června.

Osm českých hráčů našlo nové působiště

Přestupový trh před nadcházející sezonou NHL nebyl z českého pohledu tak rušný jako před tou minulou. Zatímco před ročníkem 2011/12 našlo nové působiště ve slavné zámořské soutěži hned 15 hráčů z tuzemska, tentokrát jich bylo jen osm. Hlavní postavou byl opět Jaromír Jágr, který po ročním působení ve Philadelphii podepsal loni v červenci jako volný hráč smlouvu s Dallasem na 4,5 milionu dolarů.

Rovněž po skončení kontraktu řešili své další angažmá další čtyři hokejisté - Jiří Hudler se přesunul už loni v létě z Detroitu do Calgary, obránce Filip Kuba z Ottawy do Floridy, Michal Rozsíval z Phoenixu do Chicaga a až v minulých dnech po skončení výluky se upsal New Yorku Islanders Radek Martínek, který působil v Columbusu. Volným hráčem byl i forvard Roman Červenka, který strávil minulé dvě sezony v Kontinentální lize v Omsku a v NHL podepsal jako nedraftovaný hráč kontrakt s Calgary.

Další dva hráči byli vytrejdováni. Washington vyměnil gólmana Tomáše Vokouna do Pittsburghu, kde se zkušený gólman dohodl na nové smlouvě. Penguins naopak poslali obránce Zbyňka Michálka do Phoenixu. Bez smlouvy stále zůstávají útočníci Petr Sýkora (naposledy New Jersey), Radek Dvořák (Dallas) a obránce Pavel Kubina (Philadelphia). NHL opustili bek Jaroslav Špaček (Carolina), který ukončil kariéru, a také útočník Michal Řepík (Florida). Ten hraje KHL za Lva Praha.

Přesuny českých hokejistů v rámci NHL:

Roman Červenka Omsk/KHL -> Calgary

Radek Dvořák Dallas -> volný hráč 

Jiří Hudler Detroit -> Calgary 

Jaromír Jágr Philadelphia -> Dallas

Filip Kuba Ottawa -> Florida 

Pavel Kubina Philadelphia -> volný hráč

Radek Martínek Columbus -> NY Islanders 

Zbyněk Michálek Pittsburgh -> Phoenix

Michal Rozsíval Phoenix -> Chicago 

Michal Řepík Florida -> Lev Praha/KHL

Petr Sýkora New Jersey -> volný hráč 

Jaroslav Špaček Carolina -> konec kariéry 

Tomáš Vokoun Washington -> Pittsburgh

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články