Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Reklama na extraligu. Sparta v úvodní bitvě sezony přestřílela Plzeň 7:6

Hned první souboj extraligové sezony nabídl prakticky vše, co nabídnout mohl. A proměnil se v obrovskou bitvu. Sparta v předehrávce 1. kola přestřílela Plzeň 7:6 v prodloužení. Zápas plný zvratů a emocí, ve kterém Pražané čtyřmi góly ve druhé třetině otočili výsledek, aby v poslední části o tříbrankový náskok přišli, rozhodl v čase 64:22 obránce Jan Košťálek.

Utkání Sparta - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Byl to skvělý zápas pro diváky, ale z pohledu trenéra musím říct, že zítra máme co rozebírat. Na obou stranách byly k vidění opravdu výborné momenty, ale také strašné chyby," řekl kouč vítězů Uwe Krupp.

Už ve druhé minutě využil Řepík po pouhých 11 vteřinách přesilovku, když za Frodlova záda usměrnil Poláškův pokus.

Jenže v páté minutě vyrovnal Rob a v dalších šancích hostů se několikrát vyznamenal Machovský. Vychytal opět Roba a dvakrát Budíka.

Ve 13. minutě zakončoval zblízka Kvapil, ale neuspěl. A Plzeňští trestali. Nejprve načal osobní střelecký účet nejlepší kanonýr minulé sezony Gulaš.

Přesně o 100 sekund později dal třetí gól hostů Straka. Indiáni hráli vzápětí ještě přesilovku, kterou ale nevyužili.

Druhá třetina začala svižně. V čase 20:38 došlo na premiéru trenérské výzvy, která byla v extralize nově zavedena.

Sáhl k ní hostující kouč Ladislav Čihák, jenž reklamoval při zásahu Smejkala nedovolené bránění brankáři.

Jenže neuspěl, ztratil tak oddechový čas a Sparta slavila snížení. Už o 17 sekund později navíc vyrovnal Řepík. Na ledě následně výrazně přibylo nervozity.

"Měli jsme člověka na tribuně, ale viděli jsme to tak i ze střídačky. Nevyšlo to, ale i přesto beru tuto možnost jako posun pro hokej a je správně, že tady je. Jen si myslím, že by měl sudí pak tu situaci vysvětlit, což se nestalo," řekl k trenérské výzvě Čihák.

Startu extraligy se věnoval i nový Hokej fokus podcast:

Nejprve si vyměnili pěstmi názory Forman s Kantnerem a Polášek s Vlachem, ve 32. minutě pak Houdkův krosček nastartoval hromadnou bitku, při níž se pralo pět dvojiček a v klinči nebyli tak jen gólmani.

"Doufám, že se na to disciplinárka podívá a dá mu takový trest, jaký si zaslouží," řekl k nešetrnému ataku Houdka domácí kapitán Řepík.

Kvapil navíc nedohrál. "Kvapil a Piskáček jsou zranění, uvidíme, jaká bude diagnóza poté, co se na ně podívá doktor," řekl trenér Krupp.

Houdek dostal trest do konce zápasu a při pouhých 20 odehraných vteřinách nastřádal celkem 39 trestných minut. Přesilovku pak navíc využil Košťálek a o chvilku později zvýšil Říčka na 5:3.

Bitka Miroslava Formana s Matyášem Kantnerem
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Už po devíti sekundách třetího dějství byl na konci parádní akce Dočekal a zdálo se být rozhodnuto.

Ve 44. minutě ale pozvedl plzeňský prapor Gulaš po souhře s parťákem Mertlem a zase bylo o co hrát. Západočeši vycítili šanci a šli si za ní, jenže chvilky náporu, kdy sparťany svírali před Machovským, v další gól dlouho nepřetavili.

Na konci 53. minuty neuspěl tváří v tvář Straka proti Machovskému, ve vlastním oslabení zakončil mimo. Pak ale musela do čtyř Sparta a Mertl snížil na rozdíl jediného gólu.

V 57. minutě ujel Němec a s koncovkou si skvěle poradil - 6:6. Rozhodnout mohl chvilku nato Řepík, situaci ale zachránil blokem klečící Kodýtek.

V prodloužení vychytal Frodl Ďalogovo sólo. Když už se začalo schylovat k nájezdům, odmítl je povedenou ranou z kruhu Košťálek.

"Jsme určitě rádi za ty dva body. Táhli jsme za jeden provaz, nezalekli jsme se, což bylo důležité. Škoda, že nemáme všechny tři," řekl domácí útočník Michal Řepík.

Sparta Praha - HC Plzeň 7:6 v prodloužení (1:3, 4:0, 1:3 - 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Řepík (Polášek, V. Růžička ml.), 21. Smejkal, 21. Řepík (Kvapil, Kalina), 35. Košťálek (Pech, Polášek), 38. Říčka (Smejkal, Sukeľ), 41. Dočekal (Smejkal, Košťálek), 65. Košťálek (Forman, Ďaloga) - 5. Rob (Gulaš, Mertl), 15. Gulaš (Pulpán, Mertl), 16. P. Straka (Eberle), 44. Gulaš (Mertl), 55. Mertl (Gulaš, Pour), 57. V. Němec (Budík, Čerešňák). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:10, navíc Forman, Piskáček oba 10 min. - Houdek 5 min., 10 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 8632.

Sparta: Machovský - Polášek, Piskáček, Ďaloga, T. Pavelka, Blain, Kalina, Košťálek - Smejkal, Černoch, Dočekal - Řepík, V. Růžička ml., Kvapil - Forman, Pech, A. Kudrna - Rousek, Sukeľ, Říčka. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Plzeň: D. Frodl - Čerešňák, Pulpán, Kaňák, Moravčík, Vráblík, Budík, od 21. navíc Houdek - Gulaš, Mertl, Pour - Kantner, Roman Vlach, V. Němec - Rob, Kolda, Indrák - Kodýtek, Eberle, P. Straka - Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a J. Špaček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články