Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Třinec veze z Liberce mečbol, Ocelářům přiblížil titul v prodloužení Ondřej Kovařčík

Nejdelší utkání sezony a páté nejdelší v historii samostatné české nejvyšší soutěže rozhodl v čase 86:11 po šťastném odrazu od zadního mantinelu Ondřej Kovařčík. Třinec vyhrál v pátém utkání finále na ledě Liberce 3:2 v prodloužení a od druhého titulu v historii ho dělí jediná výhra. Oceláři mohou slavit už v neděli doma, přímý přenos sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Radost hokejistů Třince
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Bílí Tygři vedli od 5. minuty zásluhou Radana Lence. Oceláři vyrovnali na začátku druhé třetiny, kdy Romana Willa v liberecké brance překonal Erik Hrňa.

Ve 38. minutě vrátil vedení zpět na stranu domácích v přesilové hře Michal Birner, ale v 53. minutě poslal utkání do prodloužení Ethan Werek. Ondřej Kovařčík ukončil zápas dorážkou po odrazu puku od zadního hrazení.

"Věděl jsem, že je to přečíslení a šel jsem jenom do brány. Aron (Chmielewski) vystřelil a viděl jsem, jak se to odrazilo od zadního plexi a jak to tam padá. Jen jsem se modlil, ať puk spadne brzy. Prostě jsem do toho plácnul a štěstí teďka stálo při mně," popsal Kovařčík rozhodující branku.

Trenéři Ocelářů udělali po předchozí porážce změny ve složení tří útočných formací, naopak na straně domácích vyměnil jen Kolmann v obraně Stříteského.

V úvodu byli hosté aktivnější, Willa v liberecké brance ale překonat nedokázali. Na druhé straně v 5. minutě Ševc našel krásnou přihrávkou volného Lence, který se dostal do brejku a prostřelil Hrubce.

"Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych šel do kličky. Byl jsem rozhodnutý, že budu střílet. Ještě jsem si zvládnul puk potáhnout pod sebe a vystřelit. Jsem rád, že se to podařilo, ale na druhou stranu ten gól nic neznamená, protože jsme nevyhráli," řekl Radan Lenc.

Vedení Severočechy povzbudilo a tlačili se do útoku. Slibnou šanci měl Kvapil, druhý gól ale nepřidal.

Oba celky nevyužily přesilové hry a na začátku druhé třetiny Slezané vyrovnali z rychlého protiútoku. Po přečíslení dva na jednoho se trefil pohotově zakončující Hrňa.

"Vlado Dravecký šel dopředu, tak jsem šlapal taky a nakonec jsem dostal parádní přihrávku. Trefil jsem to ale se štěstím, ani pořádně nevím jak," řekl Erik Hrňa, jenž puk za Willa usměrnil rukovětí hokejky.

Třinecké hráče gól povzbudil a najednou byli aktivnější oni. Liberec se ale po pár minutách otřepal a opět převzal iniciativu.

K druhému gólu Tygrům pomohla přesilovka čtyři na tři, v níž se rozhodl sám zakončit Birner a překvapil Hrubce.

Hosté měli jedinečnou šanci vyrovnat také v početní výhodě, na začátku třetí části hráli 37 sekund dokonce v pěti proti třem, Willa ale nepřekonali.

Nakonec se jim ovšem vyrovnat podařilo, poté co se v 53. minutě prosadil na brankovišti osamocený Werek.

V 59. minutě měl rozhodnutí na hokejce Valský, Hrubce ale nepřekonal. Finále se tak stejně jako v úterý prodlužovalo.

Liberečtí byli i nadále střelecky aktivnější, k rozhodnutí ale v první nastavené dvacetiminutovce nevyužili ani početní výhodu. V 78. minutě se střela Dernera otřela jen o tyčku.

"Hranice úspěchu a neúspěchu je hrozně tenká. Tyčka rozhodla, že jsme nevyhráli, a bohužel šťastnější byl soupeř. Takový je ale sport. Musíme zvednout hlavy a bojovat dál, ještě není konec," řekl Derner.

V 87. minutě nakonec zápas rozhodl Ondřej Kovařčík, jenž po rychlém protiútoku dorazil do sítě puk, který se po předchozí střele odrazil před branku od zadního hrazení.

Bílí Tygři Liberec - Oceláři Třinec 2:3 v prodloužení (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Lenc (Ševc, Havlín), 38. Birner (M. Kvapil, Ševc) - 23. Hrňa (Dravecký), 53. Werek (Martin Růžička, Roth), 87. O. Kovařčík (Chmielewski, M. Kovařčík). Rozhodčí: Hodek, Kika - Lhotský, D. Hynek. Vyloučení: 5:6, navíc Kolmann (Liberec) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Stav série: 2:3.

Liberec: Will - Hanousek, Šmíd, Kolmann, Derner, Havlín, Ševc, Doherty - Lenc, Filippi, Birner - Valský, L. Hudáček, M. Kvapil - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.

Třinec: Hrubec - Roth, Gernát, D. Musil, Galvinš, M. Doudera (24. Adámek), Husák - Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski - Hrňa, Marcinko, Dravecký - Svačina, Cienciala, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Werek. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Filip Pešán (Liberec): "Byl to další extrémně vyrovnaný zápas, bohužel pro nás skončil nešťastně. V zápase číslo čtyři v Třinci jsme byli my horší tým a odnesli jsme si vítězství v prodloužení. Teď jsme byli dle mého názoru lepším týmem a z výhry se raduje Třinec. Pojedeme se do Třince poprat o vyrovnání série. Klíčových momentů v utkání bylo strašně moc. Měli jsme hodně šancí v prodloužení, nedokázali jsme je proměnit. Hosté se pak dostanou k odraženému kotouči od plexiskla a na brankovišti nám dorazí rozhodující gól. Spíše vyčítám svému týmu neúspěšnost v přesilových hrách. Tam musíme hodně přidat, abychom si jedním dvěma góly v početní výhodě dokázali pomoci. Už jsme v Třinci vyhráli jednou a já věřím, že tam vyhrajeme znovu. V sobotu tam poletíme, takže cesta bude o něco snazší a pohodlnější než autobusem. Doufám, že dobře zregenerujeme a připravíme se."

Václav Varaďa (Třinec): "Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu, dobře jsme bruslili, vytvořili si pár šancí. Lacině, po individuální chybě, jsme inkasovali a Liberci to vlilo krev do žil. Domácí pak měli spoustu šancí, přesilové hry a my jsme moc dobře nehráli. Ve druhé třetině byla z naší strany hra slušná, bylo to urputné a vyrovnané. Ve třetí části jsme byli nebezpeční, i když jsme si moc šancí nevytvořili. Teď jsme chtěli více (vyhrát). Šestý zápas bude stejně těžký. V play-off hrajeme paradoxně venku lépe, ale věřím, že kluci k tomu přistoupí s maximálním nasazením, zarputilostí a budou se snažit zápas zvládnout tak, abychom došli k vytouženému cíli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články