Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sparta spanilou jízdu v Davosu k poháru nedotáhla a v nájezdech padla s Ambri-Piottou

Pražané ve finále Spenglerova poháru nestačili na švýcarský klub Ambri-Piottu a po porážce 2:3 po samostatných nájezdech skončili na nejstarším hokejovém turnaji druzí. Poslední utkání 94. ročníku rozhodl Inti Pestoni v páté sérii. Sparta tak zopakovala druhé místo z roku 2004.

"Myslím, že turnaj se nám povedl. Kdyby nám před jeho začátkem někdo řekl, že to dopadne takhle, tak bychom to brali. Je ale škoda, že se nám ve finále nepovedly nájezdy. To je vždy trochu loterie a oni v nich byli lepší," řekl kapitán Michal Řepík. Věří, že si Sparta herní pohodu přenese i do extraligy. "A finále vyhrajeme u nás," uvedl útočník, který dnes oslavil 31. narozeniny.

Sparťané motivovaní výsledkovou otočkou v semifinále s Örebrem drželi se soupeřem krok, ale neuhlídali nejlepšího hráče utkání Alexe Formentona. Kanadský útočník nejprve zužitkoval přesilovou hru po nahrávkách českých reprezentantů Michaela Špačka s Filipem Chlapíkem a po srovnání Davida Tomáška vstřelil druhý gól dokonce v oslabení.

V samostatném úniku si najel od levého mantinelu před Jakuba Kováře, potáhl si puk do bekhendu a nedal sparťanskému brankáři šanci. V dalším vývoji měl ještě jeden sólový únik, ve kterém však selhal. V závěru utkání však Pražané potvrdili, že se jim na turnaji dařilo a také ve finále neprohráli v základní hrací době. Roman Horák srovnal v 54. minutě z dorážky a poslal duel do prodloužení.

Čtvrtou výhru Sparty ze čtyř zápasů mohl zařídit Tomášek, ale bekhendovým blafákem nepřekonal Janneho Juvonena. Na druhé straně Kovář vychytal z dalšího sóla opět Formentona a navíc také Špačka. V nájezdech se však prosadil za český klub jen Erik Thorell, za Švýcary před Pestonim také Dario Bürgler.

Sparta tak nenavázala na čtyřicet let starý poslední triumf českého klubu, když v roce 1982 slavila Dukla Jihlava. Pražský klub turnaj ovládl v letech 1962 a 1963, v roce 2004 nestačil na Davos. Třinec jako předchozí poslední český finalista prohrál v roce 2019 s Kanadou.

"Teď jsme zklamaní, ale myslím si, že jsme na turnaji hráli slušně. Stejně jako v minulém zápase jsme se dokázali vrátit zpět, za stavu 1:2 to bylo těžké. Nakonec jsme to dotáhli do nájezdů, ve kterých jsme neuspěli," řekl Horák a ocenil výkony obou brankářů. "Celkově si ale myslím, že už to bylo unavené. Je škoda, že jsme nevyhráli," dodal autor vyrovnávací branky.

Spenglerův pohár v Davosu - finále:

Sparta Praha - Ambri-Piotta 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Tomášek (Moravčík, Tomek), 54. Horák (E. Thorell) - 6. Formenton (Chlapík, M. Špaček), 24. Formenton (Heed), rozhodující nájezd Pestoni.

Sestava Sparty: Jakub Kovář - Krutil, Kempný, M. Jandus, Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm - Řepík, Sobotka, Forman - Tomášek, Horák, E. Thorell - Safin, D. Vitouch, Buchtele - Dvořáček, G. Thorell, Konečný - Přibyl. Trenéři: Hořava a Wallson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články