Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělá Rulíkova premiéra. Češi na úvod Karjaly nasázeli Švédům pět gólů

První akce a první zápas Radima Rulíka jako hlavního reprezentačního kouče a hned výrazné vítězství. Čeští hokejisté zaskočili ve Växjö na úvod Turnaje Karjaly domácí Švédy aktivním nástupem do zápasu. První třetinu ovládli 4:0 a zápas 5:2. Český tým vyhrál zásluhou tref Radana Lence, Davida Tomáška, Jakuba Fleka, Lukáše Sedláka a premiérovou trefou v národním týmu od Adama Kubíka. Druhé utkání turnaje čeká český výběr v sobotu v Tampere. Duel s domácím Finskem sledujte od 15:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Lenc a Tomáček přidali ke gólu i asistenci. Dvě přihrávky si připsal Libor Zábranský a vydařený debut absolvoval i brankář Jakub Málek.

Hned v úvodu si slibnou šanci vypracoval domácí Frödén, ale brankář Málek zasáhl a jeho spoluhráči následně ovládli první část hry. Již po 102 sekundách otevřel skóre Lenc, který zakončil Tomáškovu akci. Další branku mohl přidat Voženílek, ale prosadil se následně třetí český útok ve svém druhém střídání v zápase. Jen si Lenc s Tomáškem prohodili role.

Švédové se po chvilce oklepali z nevydařeného začátku, v 11. minutě ale za seniorskou reprezentaci poprvé chytající Lindbom inkasoval potřetí. V signalizované početní výhodě jej překonal Flek. Když se poté v 16. minutě prosadil pohotovou střelou Sedlák, pro Lindboma utkání skončilo. Nahradil jej další debutant Söderström.

Na začátku druhé třetiny Seveřané bez problémů přežili úvodní oslabení a následně si vytvořili velký tlak. Málek dlouho odolával, ale ve 29. minutě jej prostřelil obránce Heed.

Český tým se nicméně dokázal vymanit ze sevření soupeře a zejména Tomáškův útok byl nebezpečný. V polovině utkání se o pátou branku postaral jeden ze tří nováčků v Rulíkově výběru Kubík: využil výborného forčekingu Kodýtka a překonal Söderströma střelou pod horní tyčku.

Ve 39. minutě byl blízko své druhé branky Sedlák, jenž dostal puk za záda švédského gólmana, domácí hráči jej ale stihli včas zastavit. Ve třetí části mohl české vedení navýšit Špaček, který nastoupil s kapitánským "céčkem" na dresu, Söderström byl ale připravený.

Stejně jako Málek na druhé straně, který ustál šanci před brankou zcela volného Ejdsella. Útočník Färjestadu se nakonec gólu dočkal, ve 49. minutě se prosadil po pohotové dorážce. Málek si pak připsal ještě několik dobrých zákroků a Češi tak zahájili sezonu s vrcholem v podobě mistrovství světa v Praze cennou výhrou.

Švédsko – Česko 2:5 (0:4, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 29. Heed (Ejdsell, Rasmussen), 49. Ejdsell (Persson, Alsing) – 2. Lenc (Tomášek), 5. Tomášek (Lenc, Zábranský), 11. Flek (Zábranský, Kodýtek), 16. Sedlák (Řepík), 31. Kubík. Rozhodčí: Brander (Fin.), Hürlimann (Švýc.) – Nyqvist, Jonsson (oba Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 5750 (vyprodáno).

Sestavy:

Švédsko: Lindbom (16. Söderström) – Persson, Dahlström, Heed, Fantenberg, Granberg, Alsing, Hansson – Sylvegard, Rasmussen, Nygard – Frödén, Lindberg, Dahlén – Petersson, Kempe, Ejdsell – Friberg, Johansson, Bengtsson. Trenér: Hallam.

Česko: Málek – Zámorský, Pyrochta, Košťálek, Dvořák, Zábranský, Mašín, Jandus, J. Galvas – M. Stránský, Špaček, Voženílek – Řepík, Sedlák, O. Kovařčík – P. Kousal, Tomášek, Lenc – Flek, Kodýtek, Kubík. Trenér: Rulík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články