Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finové schytali v Tampere sedm branek, k vysoké výhře národního týmu přispěli tři dvougóloví střelci

Druhý zápas na Turnaji Karjaly, podruhé alespoň pět vstřelených gólů. České reprezentaci se na úvodní akci Euro Hockey Tour dál střelecky výjimečně daří a k vítězství nad Švédskem 5:2 ve Växjö přidali další triumf proti domácím Finům v Tampere po výsledku 7:3. Dvakrát se prosadili Matěj Stránský, David Tomášek a Daniel Voženílek, do prázdné brány uzavřel skóre Radan Lenc. Přímý přenos závěrečného utkání Česko – Švýcarsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 11:40.

Vítěznou branku zaznamenal Tomášek v přesilové hře, kterou Češi využili v zápase dvakrát, když první trefu zařídil Voženílek už po čtyřech minutách. S uklidňujícím gólem na 5:3 navíc rychle přispěchal Stránský po jedné z finských chyb, přičemž oba zásahy dělilo 64 sekund na konci druhé třetiny.

Svěřenci trenéra Radima Rulíka přitom vedli po dalším povedeném začátku zápasu už 3:0, ale o náskok postupně přišli. Seveřané se definitivně vrátili do zápasu po první přestávce, kdy se v rozmezí 26. a 28. minuty prosadili hned dvakrát a srovnali na 3:3.

Druhou výhru na turnaji zaznamenal ve druhém zápase brankář Jakub Málek, který dostal znovu přednost před Dominikem Pavlátem, jehož čeká závěrečný duel proti Švýcarům. Češi ovládnou Turnaj Karjaly potřetí v historii po ročnících 2012 a 2019.

Češi tak hlavně výsledkem navázali na čtvrteční vítězství nad Švédy. V první třetině vlétli na finského soupeře a po třinácti minutách vedli o tři branky, když se mezi dvě Voženílkovy trefy vešla pohotová rána Stránského.

"Máme silný tým a furt jsme tomu (že zápas zvládneme) věřili, že jsme trochu lepší," uvedl Voženílek k nepříjemné situaci, kdy se Finové dotáhli na 3:3. "Už minulý zápas jsme si uvědomili, že když zatlačíme na soupeře a dostaneme obránce pod tlak, tak příležitosti přijdou. V zápase to tak bylo. Jsme rádi za dvě vítězství a za vítězství v turnaji," dodal.

Finové přes povedenou druhou část zápasu nakonec obrat nedokonali, což se ukázalo jako klíčové. Psychologickou výhodu vrátil českému výběru Tomášek další tvrdou střelou, jemuž podobně jako při prvním přesilovkovém gólu Voženílka nahrával Tomáš Filippi.

Češi navíc ubránili všechny početní výhody soupeře a závěr zápasu si už pohlídali, k čemuž přispěl Lenc střelou přes celé kluziště do odkryté brány Finů při marném risku bez brankáře.

Turnaj Karjaly, součást Euro Hockey Tour v Tampere:

Finsko – Česko 3:7 (1:3, 2:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 14. Huuhtanen (Björninen), 26. Suomela (Repo, Oksanen), 28. Erholtz (Jääskä, Julius Mattila) – 4. Voženílek (Filippi, Tomášek), 11. M. Stránský (O. Kovařčík, Sedlák), 13. Voženílek (J. Galvas, Jandus), 37. Tomášek (Filippi, Voženílek), 38. M. Stránský (O. Kovařčík), 52. Tomášek (P. Kousal, Lenc), 55. Lenc. Rozhodčí: Holm (Švéd.), Hürlimann – Fuchs (oba Švýc.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:2. Diváci: 11 159.

Finsko: Taponen – Saarijärvi, Riikola, Niku, Friman, Laaksonen, Leskinen, Jesper Mattila, Vittasmäki – Repo, Suomela, Oksanen – Turkulainen, Borgström, Vesalainen – Huuhtanen, Björninen, Koivunen – Erholtz, Julius Mattila, Jääskä. Trenér: J. Jalonen.

Česko: Málek – Košťálek, Dvořák, Knot, Ticháček, Zámorský, Pyrochta, Jandus, J. Galvas –M. Stránský, Sedlák, O. Kovařčík – Flek, Voženílek, Jašek – P. Kousal, Tomášek, Lenc –Ordoš, Filippi, Kubík. Trenér: Rulík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články