Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi ve Stockholmu vyučovali v přesilovkách, Kovář skolil Švédsko hattrickem

Střelecká exploze Jana Kováře se stala alfou a omegou úspěchu české reprezentace v úvodním duelu Švédských hokejových her. Osmadvacetiletý útočník Plzně se totiž do sítě domácích "Tre Kronor" trefil třikrát, navrch přidal asistenci a výraznou měrou přispěl k vítězství 5:2.

Čeští hokejisté se radují z gólu proti Švédsku
zdroj: ZUMA autor: Kenta Jänsson

Národní tým využil hned třikrát početní výhodu a s neoblíbeným soupeřem bodoval poprvé v sezoně Euro Hockey Tour. V předchozích dvou případech prohrál shodně 2:3. Druhý zápas na třetím podniku EHT ho čeká v sobotu v poledne proti Finsku.

Češi vstoupili do utkání aktivně, ale Švédové pod tlakem odolali. Po 119 sekundách šel navíc pykat na trestnou lavici Musil a za 26 vteřin se vracel zpět. Devatenáctiletý Bemström totiž při svém debutu v reprezentaci využil přesilovku střelou z levého kruhu k protější tyči.

Během dalšího trestu Filippiho se Říhův výběr ubránil, nicméně Švédové měli i nadále převahu. Až v 11. minutě zahrozil historicky první útok české reprezentace složený z tria bratrů, konkrétně Zohornů. Po Hynkově přihrávce zpoza branky nedotlačil puk za záda Hellberga Tomáš. "Je to neskutečný zážitek, ještě to vstřebávám. Když jsme šli všichni tři na buly, tak to byly strašně silné emoce. Fakt nepopsatelné. Byl to náš sen a konečně se nám splnil. Doufám, že je to jen začátek," řekl Radim Zohorna.

V 16. minutě se pak chytře uvolnil Zaťovič, ale Hellberg jeho pokus z levého kruhu ukryl v lapačce. Krátce nato si vynutil dva fauly Radim Zohorna, ale zůstaly nepotrestány. Češi nejdříve v přesilovce švédského gólmana neohrozili a při trestném střílení ztroskotal Radim Zohorna na Hellbergovi. "Mám hodně co zlepšovat. Trošku mě zaskočil gólman, protože se ani nepohnul. Já jsem to udělal špatně. Byl jsem sice nervózní, ale věřil jsem si, že ho dám," hodnotil Radim Zohorna.

Ve druhém dějství se hrálo dlouho bez šancí. Ve 28. minutě se ale radovali Češi při Bemströmově vyloučení. Kvapil na levém kruhu oklamal naznačením Hellberga a střelou zápěstím trefil s chirurgickou přesností protější horní roh švédské svatyně.

Vzápětí mohli výběru "Tří korunek" vrátit vedení Bemström a Holm, ale Hrubec včas zasáhl. Po Kovářově akci se na druhé straně ocitl sám před Hellbergem Zámorský, jenž neuspěl s blafákem do bekhendu.

Při vyloučení Hynka Zohorny měl vzápětí nadějnou možnost Lindqvist, ale Češi se ubránili a během Davidssonova trestu ve 37. minutě otočili stav. Holíkovu křížnou přihrávku sice Kovář u pravé tyče napoprvé nezkrotil, ale přikopl si puk bruslí a dorazil ho do sítě. "Vůbec jsem nezaregistroval puk. Viděl jsem, že mi to tam Holas (Holík) dává, takže jsem se spíše snažil jen máchnout. Kotouč mě trefil do nohy a naštěstí se dobře odrazil. Pak už to bylo lehké," popsal Kovář.

V závěrečné části nejdříve Češi odolali při Poláškově pobytu na trestné lavici a ve 47. minutě zvýšili náskok. Djuse o zadní mantinel rozehrál tak, že se puk odrazil před branku ke Gulašovi, který sice Hellberga nepřekonal, ale pohotový Kovář upravil na 3:1.

Vzápětí Lindqvist fauloval ve středním pásmu Filippiho, jenž opustil led otřesený, a švédský útočník odešel s trestem na pět minut a do konce utkání. "Není problém s hlavou, ale s ramenem. Bohužel. Půjde asi na rentgen a tam se to potvrdí," uvedl kouč Miloš Říha ke zranění Filippiho.

V dlouhé přesilovce po parádní Zaťovičově přihrávce dovršil hattrick Kovář. Zkušený forvard mohl přidat při power-play Švédů i čtvrtý gól, ale trefil tyč prázdné "klece". O chvíli později si připsal přihrávku u Sekáčova gólu v pokračující hře domácích bez brankáře a konečné skóre stanovil Davidsson po samostatné akci Dahlbecka.

Švédsko - Česko 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 3. Bemström (Holm, Rasmussen), 59. J. Davidsson (Dahlbeck) - 28. M. Kvapil, 37. Jan Kovář (P. Holík), 47. Jan Kovář (Gulaš), 51. Jan Kovář (Zaťovič, Zámorský), 58. Sekáč (Jan Kovář). Rozhodčí: Kova, Vikman (oba Fin.) - Löfgren, D. Persson (oba Švéd.). Vyloučení: 4:5, navíc M. Lindqvist (Švéd.). Využití: 1:3. Diváci: 6377.

Švédsko: Hellberg - Lööv, Holm, Dahlbeck, J. Persson, Djuse, Engsund - Bemström, Rasmussen, J. Lilja - Boqvist, Kellman, M. Lindqvist - J. Davidsson, L. Johansson, Nygard - Sylvegard, Händemark, E. Larsson. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Česko: Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Sekáč, Jan Kovář, Gulaš - M. Kvapil, Filippi, Zaťovič - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - P. Zdráhal, P. Holík, Lenc - od 39. navíc L. Rousek. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Miloš Říha starší (trenér ČR): "Myslím, že jsme od začátku byli o trošku lepší. Malinko nás zarazil jejich gól. Ale co jsme od Švédů předpokládali, na to jsme zareagovali velmi dobře. Před druhou třetinou jsme dali pokyny, jak vytáhnout střední pásmo. Předtím jsme se tam horko těžko dostávali, potom se nám to dařilo dlouhými přihrávkami. Rozhodly přesilovky. A naši zkušení hráči – myslím, že to bylo jasně vidět. Všechny musím pochválit. My už jsme se Švédy odehráli oba předchozí zápasy výborně, akorát jsme nedávali góly. Bohužel, střelce jsme neměli. A teď ano."

Jan Kovář (útočník ČR, autor hattricku): "Měl jsem štěstí, dával jsem dva góly prakticky do prázdné branky. Kluci mi to krásně dali. A když dáte dva góly, člověk si více věří na hokejce. Trefil jsem to a jsem za to rád. V reprezentaci jsem dal hattrick akorát ve dvacítkách. Jinak ne. Moc jich nedávám, takže si to pamatuju. Je dobře, když se vyhraje první zápas, je to skvělé. Do turnaje se jde líp. Doufám, že budeme stejně pokračovat i dál a zvládneme Finy."

Radim Zohorna (útočník ČR, člen historicky prvního útočného tria bratrů s Tomášem a Hynkem): "Je to neskutečný zážitek, ještě to vstřebávám. Když jsme šli všichni tři na buly, tak to byly strašně silné emoce. Fakt nepopsatelné. Byl to náš sen a konečně se nám splnil. Doufám, že je to jen začátek. Je to o to krásnější, že jsme vyhráli. Měli jsme i šance, a kdyby dala naše lajna gól, tak by to korunoval. Ale jestli nám bude trenér věřit a dá nás znovu k sobě, věřím, že to prolomíme."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články