Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Zemřela legenda brněnské Rudé hvězdy Bronislav Danda

Brno - Ve věku 85 let zemřel v poslední prosincový den v Brně po delší nemoci bývalý hokejový reprezentant a později trenér Bronislav Danda. Patřil k nejrychlejším československým útočníkům a s brněnským klubem Rudá hvězda získal jedenáct titulů mistra republiky. Poslední rozloučení se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu.

 

Bronislav Danda
zdroj: ČTK autor: Evžen Beran

Danda se zúčastnil šesti mistrovství světa (1952-1956 a 1960) a tří olympijských turnajů (1952, 1956 a 1960). Československo reprezentoval osmdesátkrát a nastřílel 45 branek.

Rodák z Hradce Králové a odchovanec Pardubic odehrál v dresu hokejového Brna celkem šestnáct let. V ligové soutěži nastřílel Danda 257 gólů, ze všeho nejraději ale připravoval střelecké pozice pro ostatní. Hlavně pro svého osudového spoluhráče Vlastimila Bubníka, se kterým vytvořil jednu z nejúdernějších útočných dvojic v historii našeho hokeje. Hokejovou kariéru si prodloužil ročním angažmá v italském Auronsu (1968/69).

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřela hokejová legenda Bronislav Danda

Levý útočník s vynikajícím bruslením a číslem šest na dresu se o svoji slávu nikdy nehlásil. Svou skromnou gentlemanskou hrou plnou invence a geniálních přihrávek se přesto stal vzorem pro další hokejové generace. 

Vedle hokeje hrál velmi dobře také fotbal, ve Zbrojovce Brno nastupoval na levém křídle. Po skončení aktivní hokejové kariéry působil Danda jako trenér v Brně, v Itálii a v Jugoslávii, pracoval i jako technický vedoucí mužstva.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články