Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zemřel legendární Viktor Tichonov. Bylo mu 84 let

Moskva - Ve věku 84 let zemřel v Moskvě slavný hokejový trenér Viktor Tichonov. Během působení na lavičce reprezentace Sovětského svazu a později Ruska získal v 70. až 90. letech minulého století osm titulů mistra světa a tři zlata z olympijských her. O úmrtí legendy světového hokeje dnes informoval klub CSKA Moskva, s nímž Tichonov spojil většinu své trenérské kariéry. 

Viktor Tichonov
zdroj: LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

"Viktor Tichonov zemřel dnes ráno v nemocnici po těžké nemoci. Hokejový klub CSKA Moskva vyslovuje svou nejhlubší soustrast a postará se o všechny záležitosti spojené s pohřbem," řekl generální ředitel moskevského klubu Igor Jesmantovič. Smuteční akce k připomenutí Tichonovovy památky by měla proběhnout ve čtvrtek v hale CSKA.

Tichonov začal s hokejem jako obránce, čtyřikrát se stal mistrem ligy, ale nejvíce se proslavil jako trenér. Proslul přísným autoritativním stylem, díky němuž vytvořil z týmu Sovětského svazu a také z CSKA stroj na úspěchy.

Pod jeho vedením získalo reprezentační mužstvo zlato na mistrovství světa v letech 1978, 1979, 19811983, 1986, 1989, 1990 a vyhrálo olympijské hry 1984, 1988 a 1992. Domácí lize kralovalo jeho CSKA nepřetržitě v letech 19771989.

Moskevský rodák Tichonov trénoval reprezentaci do roku 1994, kdy národní tým poprvé v historii vyšel medailově naprázdno z olympijských her. O devět let později se ještě na lavičku Ruska v 73 letech vrátil, ale po neúspěchu na MS v Praze a Ostravě v roce 2004 definitivně s trénováním skončil.

Šampionáty v Československu a Česku hrály v Tichonovově kariéře důležitou roli. V roce 1978 získal v Praze svůj první titul mistra světa, v roce 1985 přišel v české metropoli o sérii pěti triumfů v řadě a před deseti lety se v Ostravě rozloučil s koučováním.

"Úspěchy, kterých dosáhl, motivovaly také naše trenéry a hráče. Pokud chtěli sborné konkurovat, museli přistoupit na nejvyšší náročnost přípravy a vyrovnat se s novými hokejovými trendy," uvedl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Podle bývalého Tichonovova svěřence a současného prezidenta Ruské hokejové federace Vladislava Treťjaka nejspíš svaz uctí památku slavného kouče turnajem nesoucím jeho jméno. "Lidé jako Anatolij Tarasov, Arkadij Černyšev a Viktor Tichonov by neměli být zapomenuti. Viktor Vasiljevič se navždy zapsal do historie sovětského a ruského hokeje. Musíme si jeho jméno stále připomínat a vážit si ho," uvedl Treťjak.

Na Tichonovovu počest začnou všechny dnešní zápasy Kontinentální hokejové ligy minutou ticha, hráči CSKA budou mít černou pásku na rukávu. Shodou okolností dnes moskevský klub přivítá ve šlágru ligy Petrohrad, v jehož dresu hraje pokračovatel hokejového rodu, trenérův vnuk Viktor Tichonov mladší. Reprezentační útočník by měl navzdory úmrtí v rodině do utkání nastoupit. Hokeji se věnoval také syn slavného kouče Vasilij Tichonov, jenž pracoval jako trenér v zámoří, Finsku, Švýcarsku a poté i doma v Rusku. Loni tragicky zemřel po pádu z okna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články