Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ze Znojma až do Paříže. Šulákovi se splnil sen, radost mu zkazila prohra se Švýcarskem

Paříž - Pohádkový příběh hokejového obránce Libora Šuláka pokračuje i na mistrovství světa v Paříži. Třiadvacetiletý bek si v přípravě na turnaj připsal premiérový start v národním týmu a nakonec se udržel v širší nominaci. Nakonec se jako poslední hráč do pole dostal na soupisku a hned naskočil do závěrečného utkání základní skupiny proti Švýcarsku. "Splnil jsem si sen. Vůbec mě nenapadlo, že bych tady mohl odehrát nějaký zápas. Je to velká čest, jen výsledek mě štve," řekl po utkání, které Češi prohráli 1:3, v tabulce klesli na třetí místo a ve čtvrtfinále se tak utkají s Ruskem.

Sport
zdroj: ČT4

Realizační tým do poslední chvíle váhal, zda dát přednost obránci Šulákovi nebo mnohem zkušenějšímu Janu Kolářovi. "Věděli jsme, že jsou oba jiní. Honza je defenzivnější, Libor je schopný hrát dopředu i dozadu a má lepší mobilitu, což nakonec rozhodlo. I takový faktor X," řekl reprezentační kouč Josef Jandač. "Libor je schopný být první na puku v ofenzivní zóně díky své rychlosti a s tím máme trochu problém. Také umí od modré nebo ze střední vzdálenosti trefit bránu," doplnil.

Šulák, jenž doposud působil v mezinárodní lize EBEL v dresu Znojma a od příští sezony bude hrát za finské Lahti, předvedl své ofenzivní schopnosti hned několikrát. Nebál se útočit a podílel se i na jediné české brance. "Otevřelo se to přede mnou a Červus (Roman Červenka) mě výborně našel. Měl jsem odkrytou branku, jen jsem to nezvedl," popisoval odchovanec Pelhřimova situaci z druhé třetiny. Brankář Schlegel jeho střelu vyrazil, ale David Pastrňák posunul puk na Červenku, který pohotově skóroval.

Na ledě však Šulák byl i při druhém švýcarském gólu. "Nějak jsme se nedomluvili, kdo má puk odpálit, a najednou od modrý přiletěl takovej motýl. A Petr Mrázek měl zakrytý výhled," uvedl k momentu, na kterém ale osobně nenesl vinu.

I díky této brance ale Švýcaři vyhráli a posunuli se na druhé místo ve skupině B. "Švýcaři předvádí celý turnaj výborné výkony, takže jsme nečekali lehký zápas. Byla škoda, že nám tam ve druhé třetině nepadl gól na 2:2 a mohl to být jiný zápas. Mohli jsme to třeba ve třetí třetině otočit," uvedl.

Nakonec se vyrovnal i s poměrně dlouhou zápasovou pauzou, celý květen totiž jen trénoval. A na ledě potvrdil, že se nebojí zapojit do útoku ani proti silnému soupeři. "Nesmíte se bát hrát. Kdybyste si tohle pustili do hlavy, chybu uděláte. Musíte se soustředit na svůj výkon, abyste do toho šli na sto procent při každém střídání. Chyba se stane každému. Ale když na ně myslíte, tím spíš přijde," pousmál se Šulák, jenž nakonec v utkání odehrál 12 minut a 45 sekund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články