Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ze zámoří jsem odešel do KHL, abych více hrál. Krok hodnotím jen pozitivně, pochvaluje si Jaškin

V zámoří strávil posledních sedm let, v létě se ale rozhodl nadále nebojovat o místo v NHL a zvolil přesun do KHL. Dmitrij Jaškin v Dynamu Moskva pookřál a aktuálně se nachází v elitní desítce nejproduktivnějších hráčů soutěže. Na nadcházejícím Turnaji Karjaly by měl patřit k lídrům výběru Miloše Říhy. Přímé přenosy české reprezentace sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od čtvrtka do neděle.

Dmitrij Jaškin (číslo 23) překonává švédského brankáře Henrika Lundqvista
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Zatím ten krok hodnotím jen pozitivně. Mám hodně času na ledě a cítím důvěru od trenéra, což je nejdůležitější. S tím přichází i všechno ostatní. Právě proto jsem šel ze zámoří do KHL, abych více hrál. A celé léto jsem se na to připravoval," řekl Jaškin na srazu reprezentace před Turnajem Karjaly.

Účastník posledních dvou světových šampionátů zaznamenal v 24 zápasech 21 bodů díky devíti gólům a 12 asistencím. První v produktivitě KHL je jeho spoluhráč z útoku Vadim Šipačov se 30 body (8+22).

"Ta liga je úplně jiná než NHL. Ale cítím se výborně. Ze začátku to nebylo, co by to mělo být, ale pak jsem se rozehrál, sedli jsme si v lajně a zatím nám to funguje. Vyhráli jsme pět z posledních šesti zápasů, takže všichni jsou spokojení," pochvaloval si Jaškin.

Jak vypadá nominace na první turnaj reprezentace v nové sezoně? A bude Říha klást důraz na výsledky? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Připouští, že mu při aklimatizaci pomohl i jeho původ. "Ale v týmu máme i (Slováka) Michala Čajkovského, Finy, Švédy... Sám jsem tam bydlel celé léto, byl jsem tam tři měsíce, takže zvykat si už moc nemusím a cítím se tam dobře. Vždy je to jiné, když přijde hráč do nového týmu, ale s klukama si rozumíme a myslím, že máme super partu," řekl šestadvacetiletý útočník.

Právě Čajkovský je mu přirozeně nejblíže, díky němu může přecházet do češtiny. "Už jsme se hodně znali z reprezentačních akcí. On je fajn kluk. Jsme hodně spolu a snažím se mu pomoct, jak jen můžu," uvedl Jaškin.

Reprezentační akce se ho tentokrát díky přesunu do KHL týká v sezoně nezvykle brzy. "Vždy je příjemné změnit trochu ten scénář a potkat se s klukama, kustodama a všemi dalšími. Je nezvyk přijet na sraz už teď, ale já se do Prahy vždy rád vracím. Je to fajn. S trenérem jsme spolu mluvili asi čtrnáct dnů zpátky, kdy přijel do Moskvy. Tam jsme se potkali a domluvili se. Vždy to potěší, když dostanu pozvánku," řekl Jaškin.

V útoku by měl podle záměrů kouče Miloše Říhy staršího nastupovat s Lukášem Sedlákem, který po minulé sezoně rovněž opustil NHL a zamířil do KHL. "Uvidíme, jak to půjde. Měsíc zpátky jsme proti nim hráli v Čeljabinsku a kluci hráli výborně. Škoda že Tomáš Hyka nemohl kvůli zranění přijet taky," mrzelo Jaškina zranění další opory Traktoru.

Jaškina se Sedlákem by měl místo Hyky doplňovat Tomáš Rachůnek. Jaškin věří, že najdou společnou řeč a souhra na ledě bude fungovat. Bývalý hráč St. Louis a Washingtonu měl také jasno, kdo se ujme role skvěle hrajícího Šipačova, na něhož si zvykl v klubu. "'Sedlo' si s tím poradí taky," prohlásil s úsměvem Jaškin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články