Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Že hráči z NHL zabírají místo extraligovým? Absolutní blbost, říká Jágr

Praha/Kladno – Výluka NHL nadále pokračuje, dohoda je v nedohlednu. Zatímco hokejoví fanoušci v Severní Americe smutní, ti evropští se královsky baví. V Čechách je největším diváckým magnetem tým Kladna a jeho největší osobnost – Jaromír Jágr, který byl hostem pořadu Hokej den poté. "Mladí hráči se mají od koho učit, to je ohromná škola," je přesvědčen. Do kladenského týmu ale už zasahovat nechce.

Jaromír Jágr
zdroj: isifa: Lidové noviny autor: František Vlček

Přínos hvězd z NHL v extralize je nesporný. "Diváci chodí více na stadiony, což pomůže atmosféře. Slyšel jsem názory, že hráči z NHL zabírají místo hráčům z extraligy, kteří trénovali celé léto. To je absolutní blbost. Věřte mi, že ti mladí hráči se alespoň mají od koho učit. Nevěřím, že bych se dostal na takovou hokejovou úroveň, jako jsem se dostal, kdybych okolo sebe neměl hráče jako Paul Coffey, Mario Lemieux, od kterých jsem se učil denně. Koukal jsem na ně během tréninků i zápasů, to je ohromná škola."

Jágr je přesvědčen, že mladí hráči by si měli brát ze zkušenějších kolegů příklad. "Ať si myslí každý, co chce, ve dvaceti nemůže být hokejista hotovým hráčem. I když – já jsem si to myslel, mladí hráči si to myslí, ale není to tak. To přichází se zkušenostmi. Jako je ve škole potřeba dobrý učitel, je to potřeba i na ledě. Pomůže to všem hráčům a úroveň českého hokeje se zvýší. Alespoň já tomu věřím."

S každým odehraným kolem je však jasnější, že nynější situace není trvalá. Kdy NHL tedy začne? "Je ohromně složité odhadovat. Počítal jsem s tím, že nějaká stávka bude. Ono se říká, že NHL první měsíc, dva nevydělává. Má velkou konkurenci, začíná play-off baseballu, začíná americký fotbal. Konkurence sportů je velká. Ale ještě tak měsíc to potrvá. Pak budou jednání intenzivnější, než byla doteď," myslí si Jágr.

"Doufám, že se domluví co nejrychleji. Ale nikdo neví, jak to dopadne. Všechno může vypadat zle, najednou si spolu sednou ke stolu, řeknou: 'Uděláme to 50 na 50' a jde se hrát. Soutěž pak může začít za čtrnáct dní," upozorňuje kladenský majitel na fakt, že se nejkvalitnější hokejová soutěž může rozběhnout ve velice krátké době.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokej den poté

Zatím však čeští diváci mohou nadále chodit na jedny z nejlepších světových hokejistů. Kladno má v NHL nejvíce odchovanců, další hráče ale přibírat nebude. "Ono je to dost složité. Musím na to koukat nejen jako hráč, ale i jako majitel. Výluka jednoho dne skončí a najednou se hráči, kteří hrají třetí, čtvrtou lajnu, posunou do první, druhé. Těch pět hráčů je maximum a víc jsem do toho nechtěl zasahovat. Jedinou výjimku jsem chtěl udělat u Clauda Girouxe, kdyby se tak rozhodl."

Jágrovi je čtyřicet, přesto stále svou hrou láká fanoušky na hokejové stadiony. A tahákem je i v reprezentaci. Nastoupí za dva roky v Soči? "Já na to hlavně musím mít a musím být hráč do prvních dvou pětek. A já nevěřím tomu, že za nějaké dva roky na to budu mít. Už teď cítím, že se necítím nejlépe, a to hraju tady v české lize. Kdybych neměl své spoluhráče, nevím, kolik bych měl gólů," dodal s úsměvem Jágr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články