Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zajímavá nabídka nepřišla. Vokoun tak končí s kariérou

Sunrise (USA) - Hokejový brankář Tomáš Vokoun se v NHL nedočkal žádné zajímavé nabídky a v osmatřiceti letech se rozhodl ukončit kariéru. Dvojnásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně sice ještě před sezonou doufal, že se po roční zdravotní pauze do zámořské soutěže vrátí, žádná z možností angažmá ho ale neoslovila.

"Je to definitivní. Už není na co čekat," řekl v rozhovoru pro deník Sport. Několik nabídek se prý objevilo, nikdy ale nešlo o stálé angažmá. "Což už pro mě nebylo, že bych šel někam na záskok s tím, že bych potom skončil třeba i na farmě. Nebylo to tak, že jsem chtěl chytat za každou cenu," prohlásil. 

Vokoun v NHL naposledy působil v Pittsburghu, s nímž v roce 2012 uzavřel dvouletou smlouvu, která mu ročně zajišťovala dva miliony dolarů. V dresu Penguins odchytal poslední zápas v semifinále Stanley Cupu v červnu 2013. Od té doby za Pittsburgh nenastoupil, potkaly ho totiž vážné zdravotní problémy. Lékaři odhalili krevní sraženinu v oblasti pánve a gólman se musel podrobit operaci, po níž strávil několik týdnů v nemocnici. 

Na led se vrátil až letos v lednu a v dubnu odchytal dva zápasy za farmářský tým Wilkes-Barre/Scranton. Bilanci 722 zápasů v NHL včetně play-off už ale nerozšířil a od léta marně čekal na odpovídající nabídku. "Nemám pochyb o tom, že kdybych v předešlém ročníku neměl zdravotní potíže, že bych teď chytal," řekl. Přesto Vokoun nebere konec kariéry s hořkostí. V NHL působil šestnáct sezon a po Dominiku Haškovi zanechal ze všech českých brankářů v soutěži největší stopu. Připsal si 300 vítězství v základní části, úspěšnost zákroků měl 91,7 procenta, dalších devět výher vychytal v play-off. 

"Dá se říct, že to byla úspěšná kariéra, jsem pyšný na to, co jsem dokázal. Nikdo netvrdí, že jsem byl nepostradatelný a můžu se srovnávat s nějakými velikány. Ale podařilo se mi zahrát si s top hvězdami, byl jsem na dvou olympiádách, na světovém poháru," vypočítal Vokoun, jenž se momentálně na Floridě věnuje tréninku dětí a zatím u toho hodlá zůstat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články