Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Začíná světové klání hokejistů

Bern - Dnes odstartuje zápasy základních skupin A a B v pořadí již 73. hokejové mistrovství světa. Tentokráte se hokejisté z celého světa utkají ve Švýcarsku, čeští reprezentanti ve skupině D vstoupí do turnaje v sobotu 25. dubna v Klotenu ve 20:15 zápasem proti Dánsku. Pořadatelská města Kloten a Bern nabídnou fanouškům celkem 56 utkání, turnaj vyvrcholí v bernské PostFinance Areně v neděli 10. května duelem o zlato. Za největší osobnost turnaje je všeobecně považován český útočník Jaromír Jágr. Celý průběh mistrovství můžete sledovat na programech České televize a prostřednictvím internetového speciálu mshokej.cz.

Po duelech v základní skupině s Norskem a Finskem vykrystalizují další soupeři pro český tým v případě postupu do osmifinálové skupiny F ze skupiny A. Ta se hraje také v Klotenu, předměstí Curychu, a utkají se v ní Kanaďané, Slováci, Bělorusové a Maďaři. Český tým by se tak měl stěhovat do Bernu až na čtvrtfinálové play off.

Největšími favority jsou opět Rusové

Titul obhajují hokejisté Ruska, kteří loni při oslavách stého výročí IIHF dokázali v kanadském Québeku ukončit patnáctileté čekání na zlato. Úspěšný kouč Vjačeslav Bykov opět poskládal velice silný výběr, v němž je čtrnáct obhájců triumfu, takže sborná je znovu pasována do role hlavního favorita. V silném kádru složeném z hráčů Kontinentální ligy v čele s kapitánem Alexejem Morozovem z NHL je například i kanonýr Ilja Kovalčuk z Atlanty.

Oplatit finálovou porážku z domácího prostředí se jim budou snažit především Kanaďané. Mají v kádru hvězdy Ottawy Danyho Heatleyho, s deseti miliony dolarů nejlépe placeného hráče této sezony, a Jasona Spezzu, dalšího útočníka Martina St. Louise z Tampy Bay.

Češi chtějí medaili

Na medailové pozice si brousí zuby vedle obhájců bronzů Finů tradičně také Švédové a Češi. Finové mají zatím sedm posil z NHL, ale postrádají opravdové hvězdy stejně jako Švédové, kteří dosud získali jen čtyři akvizice z prestižní zámořské soutěže. Češi mají pět hráčů z NHL v čele s Alešem Hemským, Alešem Kotalíkem či Markem Židlickým a mají ve svém kádru i hvězdu první velikosti - Jaromíra Jágra z Omsku.


Kouč Vladimír Růžička se vrací na scénu světových šampionátů poprvé od triumfu v roce 2005 ve Vídni, kde nechyběl ani Jágr. "Když se vrátíme bez medaile, bude to neúspěch," prohlásil Růžička. Naposledy získali Češi stříbro v roce 2006 v Rize, v dalších dvou letech v Moskvě a Québeku se loučili ve čtvrtfinále.

Na konci šampionátu bude součástí kongresu Mezinárodní hokejové federace, který se koná v Bernu od 7. do 9. května, i volba pořadatele MS v roce 2014. Mezi kandidáty byla i Česká republika, která se ale nakonec rozhodla od zájmu hostit turnaj v olympijském roce upustit. Zůstali tak čtyři uchazeči - Bělorusko, Maďarsko, Lotyšsko a Ukrajina. Jisté dosud je, že po turnaji v příštím roce v Německu se bude hrát v dalších letech na Slovensku, ve Finsku a v roce 2013 ve Švédsku.

Herní systém se nemění

Systém postupu zůstává zachován jako na minulých turnajích. Nejlepší tři týmy z každé základní skupiny budou hrát v osmifinálových skupinách. Poslední celky ze základních skupin budou hrát o udržení a dva sestoupí do divize I, odkud se už na příští mistrovství světa v Německu kvalifikovaly Kazachstán a Itálie.

Oproti loňskému mistrovství světa v Kanadě, kde se hrálo o udržení systémem play out na dva vítězné zápasy, se boj o záchranu vrací ke klání ve skupině. Čtvrté týmy ze základních skupin se tak utkají každý s každým a nejhorší dva sestoupí do divize I.

Ve Švýcarsku se vrátí čtvrtfinálový model, ve kterém na sebe narazí týmy z osmifinálových skupin v podobě: E1 - F4, E2 - F3, F1 - E4 a F2 - E3. Play off se hraje celé v Bernu. Čtvrtfinálové souboje jsou na programu ve středu 6. května a o den později, v pátek 8. května se odehrají semifinálová utkání. O bronz se bude bojovat v neděli 10. května od 16:00 a finále je naplánováno na stejný den od 20:30.

Soubory ke stažení:

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články