Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Začíná finále NHL, Pittsburgh chce ukončit nadvládu Detroitu

New York - Finále Stanleyova poháru, v němž se proti sobě opět po roce postaví hokejisté Detroitu a Pittsburghu, bude také soubojem ostřílených veteránů proti mladým nastupujícím hvězdám. Zatímco obhájci titulu Red Wings vládnou zámořské NHL v posledním období a od roku 1997 získali cennou trofej již čtyřikrát, Penguins je předpovídána velká budoucnost, v níž by měli od Detroitu převzít otěže a navázat na triumfy z let 1991 a 1992.

Odveta dvou týmů ve finále Stanley Cupu opět po jediné sezoně se v jeho historii opakuje po 25 letech. V roce 1984 na sebe takto narazily Edmonton a New York Islanders. O triumfy se tehdy oba týmy podělily; zatímco v roce 1983 kralovali Ostrované, odveta vyšla lépe Oilers, čímž také ukončili předchozí čtyřleté kralování svého soupeře a sami si podmanili NHL.

Pittsburgh chce zapomenout na smutek z loňské prohry 2:4 na zápasy. Z prohry, kterou mohla do jisté míry ovlivnit nezkušenost, jež se podepsala především pod první dva zápasy, které Penguins ztratili v Detroitu jasně 0:4 a 0:3.

Dobrou zprávou pro Detroit, který nebude chtít přepustit svou pozici zadarmo, je uzdravení švédského kapitána a základního pilíře obranných řad Nicklase Lidströma, který nuceně zmeškal poslední dvě utkání ve finále Západní konference proti Chicagu.

Pittsburgh je silnější než dřív

Z rozhodnutí NHL o přeložení začátku série na dřívější dny po rychlém vývoji obou semifinále však přesto nejsou v Detroitu příliš nadšení. Zdravotních potíží totiž měl klub mnohem víc. "Jsme zklamaní, že nebudeme mít nějaké dny odpočinku navíc. Když vyhrajete sérii rychle v pěti či méně zápasech, vysloužíte si tím přece možnost mít pár dnů odpočinku navíc. Zároveň však situaci chápeme a je to tak, jak to je," řekl generální manažer Ken Holland.   

Obhájci trofeje očekávají, že proti sobě budou mít ještě lepšího protivníka než loni. "Ušli dlouhou cestu. A myslím, že s každou sérií hrají lépe a lépe. Finálová účast pro ně byla velkou zkušeností. Samozřejmě, že chtěli vyhrát, ale co se stalo, to se stalo. Jsem si jistý, že se poučili, a tento rok vypadají opravdu silní," připomněl obránce
Niklas Kronwall postup Pittsburghu, který nejprve vyřadil Philadelphii 4:2 na zápasy, poté Washington 4:3 a nakonec překvapivě snadno Carolinu 4:0. Detroit si proklestil cestu přes Columbus (4:0), Anaheim (4:3) a Chicago (4:1).   

Obě mužstva se v průběhu sezony utkala dvakrát. V polovině listopadu byli v divoké přestřelce na ledě Detroitu úspěšnější Penguins po výhře 7:6 v prodloužení, v únoru se však v domácím prostředí Pittsburghu prosadil Detroit a odvezl si oba body za vítězství 3:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články