Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Začíná boj o titul i nové play-out, v extralize zřejmě bude více juniorů

Praha - Se stejným hracím modelem jako v předešlých šesti letech v pátek odstartuje play-off hokejové extraligy duely předkola, v němž se střetnou Kladno s mistrovskými Pardubicemi a České Budějovice s Vítkovicemi. Nový model si otestují v boji o udržení úřadující vicemistr Kometa Brno, Karlovy Vary, Liberec a nováček Chomutov, dva z nich budou hrát baráž se dvěma nejúspěšnějšími kluby první ligy. Vrcholnou část hokejové extraligy bude vysílat program ČT sport i náš web.

Extraligoví mistři
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Tomáš Hájek

Předkolo se hraje na tři vítězné zápasy. Od čtvrtfinále se už hraje na čtyři výhry. Jisté jsou dvojice Plzeň - Litvínov a Třinec - Sparta, vítěz základní části Zlín a druhá Slavia čekají na postupující z předkola. Nástupce Pardubic na trůnu bude znám nejdříve v neděli 14. dubna a nejpozději týden nato. Na systém předkola se snáší i kritika především od prvních dvou celků, které čekají dlouho na play-off a pak narazí na rozehrané soupeře. Například kapitán vítěze základní části Zlína Petr Čajánek jej označil za paskvil. "O změně formátu extraligy se zatím nediskutuje," uvedl ředitel extraligy Josef Řezníček na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Po základní části se zredukoval počet hlavních rozhodčích z 23 na 19 a před čtvrtfinále dojde k další selekci. "Nominace vznikla na základě návrhu komise rozhodčích. Čtyři byli vyřazeni a dá se říci, že byli za výkony v základní části potrestáni," řekl Řezníček. Po předkole už bude nominováno jen dvanáct nejlepších hlavních sudích. "Zbytek se bude podílet na pískání zápasů o udržení a baráže." Ve středu se uskutečnil také velký seminář rozhodčích a hlavních trenérů. "Proběhla plodná debata, abychom sjednotili a sblížili jejich náhledy a komunikace na střídačkách a kluzištích probíhaly v duchu fair play," dodal Řezníček.

Po loňském převzetí řízení extraligy Českým svazem ledního hokeje po Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje došlo ke změně v boji o udržení. Nově se týmy utkají každý s každým jen dvoukolově (6 kol) a stejně jako dříve se započítávají výsledky z dlouhodobé části. Pro 13. a 14. tým bude následovat nový model boje o udržení s dvěma nejlepšími celky první ligy. Budou hrát každý s každým čtyřkolově (12 kol), přičemž první dva si zajistí účast v nejvyšší soutěži pro sezonu 2013/14.

Více juniorů v extralize již od příští sezony?

Vedení hokejové extraligy chce už v nadcházející sezoně zvýšit počet mladých hráčů, kteří budou v soutěži nastupovat. Podle návrhu, který by v příštím týdnu měl schvalovat výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, budou kluby na soupisku pro jednotlivé zápasy smět nahlásit jen sedmnáct starších hráčů do pole. Další místa budou vyhrazena pro juniory.

"O možných návrzích jednáme už od září. Naše dvacítka (na juniorském mistrovství světa) neměla osm let medaili. Snažili jsme se zanalyzovat proč a došli jsme k tomu, že naši hráči nehrají dospělý hokej," řekl ředitel extraligy Josef Řezníček na dnešní tiskové konferenci v Praze. Vedení svazu se proto intenzivně snaží najít spolu s extraligovými i prvoligovými kluby řešení, jak zajistit juniorům místa v týmech.

Podle statistik z úvodu sezony v extralize hrálo v průměru 0,64 juniora na tým. Ve Švédsku jednotlivé kluby nasazovaly v průměru více než tři juniory v každém zápase. Návrh počítá s tím, že každý tým do zápasu bude moct nahlásit dva brankáře, sedmnáct hráčů ve věku od 20 let a jednoho juniora. Pokud bude chtít v utkání využít 22 hráčů do pole, což podle pravidel může, musí být další dva také junioři. "Jasno by mělo být nejpozději do konce příštího týdne," uvedl Řezníček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články