Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zachu si jako šestého v pořadí vybrali Devils

Sunrise (USA) - Dva čeští hokejisté byli vybráni v prvním kole draftu NHL. Jako šestého a zároveň nejvýše postaveného Evropana si vytáhlo New Jersey Pavla Zachu, třináctý pak byl obránce Jakub Zbořil, jehož do svých řad získal Boston. Jedničkou výběru talentů se stal podle očekávání vysoce favorizovaný forvard Connor McDavid, na kterého se těší v Edmontonu.

Pavel Zacha
zdroj: ČTK/AP autor: Alan Diaz

Osmnáctiletý Zacha je nejvýše draftovaným českým mladíkem od roku 2003, kdy rovněž jako šestého vybralo San Jose útočníka Milana Michálka. Naposledy byl v první desítce - jako sedmý - vybrán současný ofenzivní lídr Philadelphie Jakub Voráček.

Právě o Devils se v souvislosti se Zachou před draftem spekulovalo, a když český hráč oblékl na pódiu jejich dres, zářil spokojeností. "Je to úžasný pocit, když jdete na pódium. Moc jsem si přál, aby mě (Devils) vybrali," prohlásil Zacha. Bývalý hráč extraligového Liberce odehrál uplynulý ročník v OHL v týmu Sarnia Sting. V základní části stihl 37 duelů a připsal si 34 bodů (16+18). V pěti zápasech play-off pak přidal dvě trefy a nahrávku. Konečný žebříček Centrálního skautingu ho evidoval na osmém místě mezi zámořskými hráči.

Je nám líto, video expirovalo.
Zacha si drafr užil a chce se prosadit

Stejně starý Zbořil působil v QMJHL, kde v barvách Saint John Sea Dogs odehrál v základní části 44 utkání a nastřádal 33 bodů za 13 gólů a 20 asistencí. V pěti kláních ve vyřazovacích bojích zaznamenal gól a dvě přihrávky. Právě oznámením výběru českého zadáka začala velká a mimořádná chvíle Medvědů. Těm totiž původně náležela pouze 14. pozice na draftu, ale výměnami na poslední chvíli získali i 13. a 15. Třikrát za sebou během úvodního kola vybíral naposledy Montreal v roce 1968.

Dva zástupce v prvním kole draftu měl český hokej i loni ve Filadelfii, kdy si útočníka Jakuba Vránu vybral jako třináctého Washington a pětadvacátý šel na řadu David Pastrňák. Nedostalo se prozatím na dalšího útočníka Filipa Chlapíka, jenž měl podle předpovědí rovněž slibnou šanci být vybrán hned v úvodním kole.

Jednička draftu Connor McDavid
zdroj: ČTK/AP autor: Alan Diaz

V hale BB&T Center se v souladu s prognózami dočkal jako první McDavid, jehož odborníci označují za mimořádný talent a přirovnávají ho dokonce k jedné z nejzářivějších hvězd světového hokeje posledních let Sidneymu Crosbymu. "Myslím, že to bylo ještě lepší, než jsem očekával. Nevěděl jsem, jaké pocity přijdou. Nebyl jsem ani nijak moc nervózní, spíš nedočkavý. A hodně vzrušený, jak jsem čekal, až uslyším své jméno a budu moc absolvovat vše, co poté následuje," svěřil se McDavid.

Jako druhé vybíralo stejně jako loni Buffalo a ani v tomto případě nebyl jeho krok překvapením - vybralo útočníka Jacka Eichela. I poté šli na řadu útočníci: jako třetí Dylan Strome (Arizona), čtvrtý Mitchell Marner (Toronto). Teprve poté se dostalo na prvního ze zadáků: Carolina se rozhodla pro Noaha Hanifina.

V prestižním prvním kole se nakonec dozvědělo jméno svého nového působiště 21 útočníků, osm obránců a jediný gólman - Rus Ilja Samsonov na 22. místě (Washington). Vybráno bylo 12 Kanaďanů, sedm Američanů, čtyři Rusové, tři Švédi, dva Češi, Fin a Švýcar.

Pořadí 1. kola draftu NHL 2015 v Sunrise (v pořadí tým NHL - hokejista - národnost - post - dosavadní tým/soutěž):

1. Edmonton Oilers - Connor McDavid - Kanada - útočník - Erie/OHL.
2. Buffalo Sabres - Jack Eichel - USA - útočník - Boston University/Hockey East.
3. Arizona Coyotes - Dylan Strome - Kanada - útočník - Erie/OHL.
4. Toronto Maple Leafs - Mitchell Marner - Kanada - útočník - London/OHL.
5. Carolina Hurricanes - Noah Hanifin - USA - obránce - Boston College/Hockey East.
6. New Jersey Devils - Pavel Zacha - ČR - útočník - Sarnia/OHL.
7. Philadelphia Flyers - Ivan Provorov - Rusko - obránce - Brandon/WHL.
8. Columbus Blue Jackets - Zach Werenski - USA - obránce - Michigan/Big Ten.
9. San Jose Sharks - Timo Meier - Švýcarsko - útočník - Halifax/QMJHL.
10. Colorado Avalanche - Mikko Rantanen - Finsko - útočník - TPS Turku/Fin.
13. Boston Bruins - Jakub Zbořil - ČR - obránce - Saint John/QMJHL.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články