Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zacha před startem NHL dře v zámoří a vyhlíží návrat do play-off

New York/Praha - Oproti minulým letům se výhradně ve Spojených státech chystá na novou sezonu hokejový útočník Pavel Zacha. Dvacetiletý talent má před sebou druhý kompletní ročník NHL v dresu New Jersey a rád by Devils pomohl ukončit čekání na postup do play-off, v němž se slavný klub představil naposledy před pěti lety. I proto bez problémů vyslyšel jeho přání a připravuje se pod vedením týmových trenérů.

Pavel Zacha
zdroj: AP autor: Hans Pennink

"Celou letní přípravu jsem v Jersey. S vedením jsme se domluvili, že to pro mě bude nejlepší. Mám zde nejlepší podmínky a trenéři mě znají," hodnotil Zacha.

Po loňském ročníku proto odletěl domů jen na dva týdny. "Čekají mě nejdůležitější sezony v kariéře, takže tomu musím přizpůsobit vše. Vím, že je to důležité, a tak dělám to, co trenéři a tým chtějí. A myslím, že mi to pomáhá. Cítím se dobře psychicky i fyzicky," pochvaloval si urostlý útočník.

Šestý hráč draftu z roku 2015 neopakoval chybu z předešlého léta, kdy si dostatečně neodpočinul a zapojil do přípravy brzy. "I díky tomu nebyla první polovina sezony taková, jaká by měla být. Neměl jsem ideální fyzičku. Teď se snažím připravit více. Měl jsem tři týdny bez ničeho, kdy jsem se snažil si odpočinout, a pak jsem se začal připravovat, jak nejlépe můžu," pokračoval Zacha.

Ilustrační foto

Přestože se tentokrát nepřipravuje v Česku, jeho program výrazných změn nedoznal. Hlavní odlišnosti vstřebával už v průběhu sezony, kdy si musel zvyknout na angažmá v NHL. Předtím totiž působil v juniorské OHL. Stejně jako před rokem se navíc zúčastnil i rozvojového kempu pro mladší hráče.

"Bylo to přání klubu. Máme jedničku draftu Nica Hischiera a celkově tam bylo hodně draftovaných hráčů. Chtěli, abych tam byl s nimi. Nevadilo mi to, celé léto jsem v Jersey a chodil jsem na led. Bylo to super i pro mě," přiznal Zacha, který se tak zúčastnil i řady doprovodných akcí. Například opět absolvoval kurzy vaření. "Když jsem byl sám první rok v zámoří, tak se to docela hodilo," řekl s úsměvem.

Rodák z Brna odešel do zámoří v roce 2014, premiérový start v NHL si připsal na konci sezony 2015/16. Pravidelně pak začal hrát v minulém ročníku. "V první polovině sezony jsem si musel zvyknout na tempo hry. Je to něco jiného než juniorka. Jsou to chlapi a nejlepší liga na světě. To byl asi největší problém. Velký rozdíl bylo také cestování, tolik jsem toho nikdy neměl," uvedl Zacha.

Nakonec odehrál 70 utkání a připsal si 24 bodů za 8 branek a 16 asistencí. "Ve druhé části sezony jsem dostal od trenérů více šancí. Hrál jsem přesilovky, oslabení a bylo vidět, že mi trochu více věří. Důvěra se trošku stupňovala a já jsem byl spokojený," konstatoval.

Sezona však pro New Jersey skončila již po základní části, Devils popáté v řadě nepostoupili do vyřazovací části. Nelichotivou sérii chtějí nyní ukončit. "Hodně jsme se o tom bavili na konci ročníku. Přišli k nám Johansson a Boyle, takže útočná síla bude větší. Play-off se neudělalo už dlouho a fanoušci jsou trošku nervózní. Tlak tam bude. Myslím si, že máme dobrý tým, abychom ho udělali," prohlásil Zacha.

Nico Hischier
zdroj: ZUMA autor: John J. Kim

Vedení New Jersey si hodně slibuje od Hischiera, jedničky letošního draftu. Osmnáctiletý talent by se měl v budoucnosti stát vůdčí postavou Devils, Zacha ale věří, že mladý Švýcar pomůže týmu už letos.

"Myslím si, že dostane hodně šancí se prosadit už během prvního roku. Když jsem ho viděl na development campu, tak nevidím důvod, proč by hned tým neudělal. Je to technický a šikovný hráč. Bude záležet na tom, jak se mu vydaří příprava, ale myslím, že šanci dostane," upozornil český talent, jenž zůstal v další sezoně po draftu ještě mezi juniory.

"Pro nás by bylo jen dobře, kdyby se prosadil. Měli bychom dalšího hráče, který umí dávat góly a je šikovný. Na jedničku draftu jsou vždy velká očekávání, ale věřím, že to nebude problém," zakončil Zacha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články