Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Za úspěchy Sparty stojí i dohoda po telefonu a Jandačův charakter, vypráví Bříza

Praha – Hokejová Sparta je po propadu v minulých letech opět na sportovním vrcholu. Vládne extralize, předvádí útočný hokej a sezonu má rozjetou nadmíru dobře. Velkou zásluhu na úspěchu má trenér Josef Jandač, o kterého stál předseda představenstva Sparty Petr Bříza několik let. Při zpětném pohledu na jeho cestu do Holešovic však i trochu mrazí. A ukáže se, kolik může změnit jedna dohoda po telefonu.

Josef Jandač
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Bříza v Tématu pro hosty přiznal, že získat trenéra nebylo vůbec jednoduché. Nyní ale Jandač prodloužil o dva roky a může se v klidu soustředit na koncepční práci s týmem. "Jsem hrozně rád, že spolupráce bude pokračovat další dva roky. Financování sportu, musíme si to přiznat, je z velké části závislé na majitelích klubů," upozorňuje.

Vyzdvihuje hlavně silné zázemí, díky kterému si Sparta může uznávaného trenéra dovolit. "Udržet Josefa Jandače nemá v tuhle chvíli moc společného s manažerskými schopnostmi. On je velmi žádaný odborník, má mnoho nabídek. Jsem rád, že naši akcionáři prostě vyndali peníze z kapsy a udrželi takhle skvělého trenéra."

Sparťanský předseda představenstva o Jandače usiloval už v roce 2009. "Pořád jsem ho viděl jako správného trenéra pro budoucnost Sparty. V tu dobu trénoval v Pardubicích, měl své závazky. Po jejich uplynutí jsme nemohli hned podepsat smlouvu," vypráví Bříza s tím, že nakonec vznikla pouze neoficiální dohoda po telefonu, během které Jandač dal své slovo.


"Nedlouho poté dostal nabídku z Jaroslavli. Telefonoval, že respektuje ústní dohodu po telefonu, ale chce jednat s Jaroslavlí o finančním odstupném pro Spartu. My jsme však potřebovali po katastrofální sezoně dostat Spartu zpět na příčky, kam patří. Josef vzal dohodu po telefonu jako podpis na smlouvě a ve Spartě zůstal. A díky tomu ho máme i letos," oceňuje bývalý sparťanský brankář.

"Bohužel to má tragický podtext," připomíná Bříza tragédii ruského letadla s mužstvem Lokomotivu Jaroslavl, která se stala 7. září 2011 a zemřeli při ní všichni cestující. "Když mi Josef říkal: 'Děkuji, žes mě nepustil, zachránil jsi mi život,' odpověděl jsem, že to byl jeho charakter, co ho zachránilo. I díky tomu je Josef tak věrohodný pro mužstvo."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články