Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Za rasistické gesto si český hokejista Hrabík v AHL nezahraje třicet zápasů

Tvrdý trest dostal český útočník Kryštof Hrabík v nižší zámořské hokejové soutěži AHL. Dvaadvacetiletý kladenský odchovanec měl minulý týden v utkání farmářského týmu San Jose Barracuda proti Tucson Roadrunners udělat rasistické gesto vůči útočníkovi tmavé pleti Boku Imamovi. Podle zámořských médií Hrabík pohybem předstíral opici.

Kryštof Hrabík v dresu reprezentační dvacítky
zdroj: ČTK/AP autor: DARRYL DYCK

Montrealský rodák Imama, jehož rodiče přišli do Kanady z Konga, si gestikulace v utkání nevšiml. Na Hrabíkovo chování v zápase, který Tucson vyhrál 4:3, upozornila střídačka vítězného týmu a videozáznam ho potvrdil. Vedení San Jose Barracuda následně Hrabíka suspendovalo a nyní vynesla trest AHL.

Hrabík už si z dlouhé distance odpykal tři utkání. Trest mu vyprší na začátku dubna. Podle prohlášení AHL může po 12. březnu požádat o jeho snížení podle toho, jak si povede ve školicím programu o rasismu a inkluzi, pořádaném výborem NHL pro začlenění hráčů.

Kluby Barracuda i San Jose Sharks ve společném prohlášení Hrabíkovo jednání odsoudily. "Byli jsme zděšeni, když jsme se o tomto incidentu dozvěděli. Nabízíme upřímnou omluvu Bokovi, Roadrunners, AHL, našim fanouškům a celé hokejové komunitě."

Podobně se vyjádřil i trenér Sharks Bob Boughner. "Tohle nemá v hokeji co dělat. Snad se z toho všichni poučí a uděláme krok vpřed místo vzad. Jde o respekt a přístup k lidem. To je na tom to největší zklamání. Už takhle se v našem světě zrovna teď děje dost šíleností," řekl kouč týmu NHL.

Hrabík působí v zámoří od roku 2018. V extralize nastupoval účastník juniorského mistrovství světa v letech 2018 a 2019 v minulosti za Liberec.

Imama se nestal v AHL terčem rasismu poprvé. V lednu 2020 ho rasisticky urazil obránce Bakersfield Condors Brandon Manning a dostal trest na pět zápasů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články