Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za půjčku má plzeňský hokejový klub ručit směnkami

Plzeň - Město Plzeň podpoří prostřednictvím společnosti Plzeňská teplárenská, v níž má stoprocentní podíl, místní extraligový hokejový klub, který opustil dlouholetý generální sponzor Lasselsberger. S poskytnutím patnáctimilionové půjčky souhlasili zastupitelé. Radní coby valná hromada pověřili dnes teplárnu, aby vyzvala vedení klubu k podpisu smlouvy. Aby hokejisté peníze dostali, musí splnit podmínku města a za půjčku ručit osobními směnkami, řekl primátor Pavel Rödl (ODS).

Klub se s představenstvem teplárny shodl, že hokejistům bude stačit dlouhodobá půjčka na pět let. "Protože takové obchodní případy jsou trochu netradiční a hokejový klub nemá vlastně žádný majetek, kterým by mohl ručit, tak je navrženo, že by měla být ta půjčka zaručena osobními směnkami. Tam v podstatě nic jiného není, co by mělo nějakou reálnou hodnotu," uvedl primátor.

Připadá mu správné, aby manažeři klubu měli osobní odpovědnost za půjčku. Poté, co zastupitelé doporučili řešení a radní ho schválili, zejména primátor momentálně nese za půjčku největší záruku. "Pokud by druhá strana nechtěla ručit ničím, obávám se, že bych nemohl něco takového schválit," řekl Rödl. Podle jeho informací někteří představitelé klubu o požadavku na ručení majetkem věděli. Reagovali prý tak, že pokud budou ručit osobní směnkou, chtějí mít zajištěné místo ve vedení klubu po dobu ručení. Údajně by se mělo jednat asi o pět lidí z vedení klubu.

Kapitán, generální manažer a zároveň prezident Plzně Martin Straka už složil za klub sedmimilionovou garanci, bez které by se Západočeši nemohli přihlásit do extraligy. Vedení plzeňského klubu odkázalo v souvislosti s podporou města na vyjádření právníka Tomáše Tesaře, který jej zastupuje. "Podotýkám, není to ještě podepsáno, pouze schváleno. Peníze tedy ještě neputují. Vlastně se rozhodlo jen to, že město Plzeň by za jistých podmínek hokeji půjčilo. Ty podmínky musíme splnit. Pro nás však musí být akceptovatelné," řekl deníku Sport Tesař.

Plzeňští hokejisté požádali město o podporu, jinak by se po ztrátě generálního partnera nemohli zúčastnit dalšího ročníku extraligy. Město je odkázalo k jednání s teplárnou. Obě strany se nakonec shodly na částce patnáct milionů korun. Klub by se zřejmě měl jmenovat HC Plzeň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články