Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Z osmého místa k titulu. Štěpánek se raduje z nevídaného triumfu

Bern – Způsob, jakým hokejisté Bernu vyhráli čtrnáctý titul v historii, vejde do dějin švýcarského hokeje jako jeden z nejneobvyklejších. Tým českého gólmana Jakuba Štěpánka ho získal jako poslední postupující do play-off a vyřazovací fází navíc prošel impozantním stylem dvanácti vítězství a pouhých dvou porážek.

Jakub Štěpánek v dresu Bernu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Je to určitě velký úspěch, když se podíváme hlavně na to, jak se sezona vyvíjela. Tady zatím nikdo nevyhrál ligu, kdo by šel do play-off z osmého místa," řekl devětadvacetiletý vsetínský odchovanec.

Jinak ale triumf Bernu taková senzace není. Stabilně přední švýcarský klub měl medailové ambice už před sezonou. "Bern samozřejmě má jméno. I náš kádr byl hodně kvalitní a před sezonou jsme byli podle prognóz pasováni do horní trojky. Ani nevím, proč jsme se v základní části tak trápili," řekl Štěpánek.

Bernu ještě tři kola před koncem dlouhodobé části dokonce hrozilo, že se do osmičky neprotlačí. "Potřebovali jsme všechno vyhrát, nakonec stačila ale i dvě vítězství s ohledem na další výsledky. Pak to nějak z nás spadlo a začali jsme hrát dobrý hokej," řekl Štěpánek.

Za klíčové označil, že zatímco v základní části mužstvo nezvládalo prodloužení, v play-off bylo najednou vše jinak. "Vyhráli jsme úplně všechno, co se prodlužovalo, všech šest zápasů. V play-off už jsme dokázali prodat kvalitu a sílu našeho kádru a s každou výhrou vám roste sebevědomí," řekl Štěpánek.

V play-off Bern vyřadil postupně vítěze dlouhodobé části Curych hladce 4:0, v semifinále Davos 4:1 a v boji o zlato Lugano také 4:1. Pro Štěpánka muselo být pikantní hlavně přesvědčivé zničení Davosu s Genonim v bráně, který od nadcházející sezony vystřídá v Bernu právě českého brankáře. "Pro noviny a fanoušky to bylo velké téma. Ale já jsem to ani tak moc nebral," řekl Štěpánek, který měl s Bernem kontrakt jen do konce sezony.

Pokračování angažmá ve Švýcarsku by se nebránil. "Pro mě je to jedna z priorit, ale vím, že je to složité. Povolení jsou tady jen čtyři cizinci a kluby si nechtějí jedno místo ubrat gólmanem. Tak se uvidí, zatím jsem to neřešil," řekl Štěpánek.

Štěpánek reprezentaci zatím neřeší

Držitel tří medailí z mistrovství světa po vyčerpávající sezoně potřebuje doléčit drobnější šrámy. Možnost startu na letošním světovém šampionátu zatím neřešil. "Na to nejsem schopen teď odpovědět. Je to otevřené, zdravotně úplně v pohodě nejsem, ale jsou to takové drobnosti," řekl Štěpánek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články